14 August, 2018 7:30 PM
Home » Novosti » Bosna i Hercegovina » Bliži se kraj pripremama za izgradnju bloka 7 u TE Tuzla: Spas za 4.000 radnih mjesta

Bliži se kraj pripremama za izgradnju bloka 7 u TE Tuzla: Spas za 4.000 radnih mjesta

Spas za 4.000 radnika rudnika Kreka, ali i kompletnog energetskog sistema u BiH. Višegodišnja priprema za izgradnju bloka 7 u Termoelektrani Tuzla bliži se kraju. Vijeće ministara BiH dalo je zeleno svjetlo strateškom partneru iz Kine, da može nastaviti realizaciju ovog dosad najvećeg energetskog projekta u našoj zemlji. Vlada Federacije bit će garant kineskog kredita kojim će Elektroprivreda BiH finasirati izgradnju bloka, a on će biti u državnom vlasništvu

Konačno, nakon duge analize koja je trajala godinu dana, izgradnja bloka sedam u Termoelektrani Tuzla dobila je podršku Vijeća ministara: Vijeće ministara podržalo je Projekt izgradnje bloka sedam te da u vezi s tim ovlastilo predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH da premijeru Narodne Republike Kine uputi pismo podrške.

Zbog političkih turbulencija i čestih promjena političkih partija koje su činile vlast, na ovom projektu je izgubljeno deset godina u traženju pravog strateškog partnera.Prvobitno je bio planiran za 2016, pa 2017. Sada, ako bude sve kako treba, možda može biti gotov 2021. godine, pojašnjava bivši vođa projekta izgradnje bloka 7 u TE Tuzla Jusuf Merić.

Ovakav projekt, zbog strogih ekoloških standarda, odbila je kreditirati Evropska unija i njene institucije. Zbog toga se EPBiH okrenula Kini, koja će s milijardu i po maraka  kreditirati izgradnju bloka sedam.”Bit će finasiran od Exim banke – kineske izvozne banke, s dva posto kamate i 20 godina za otplatu kredita”, dodaje Merić.

TERMO_ELEKTRANE_BANOVICI_TUZLA_EMINA_SLIKA_554612632

Stučnjaci upozoravaju da je blok sedam jedina slamka spasa za rudnik Kreka, koji upošljava oko četiri hiljade rudara, ali i stabilan energetski sistem u BiH. “Mora se imati u vidu da ovakva ‘ranjena’ Kreka, koja je dovedena pred kolaps, i danas daje oko 40 posto energetskog uglja u Elektroprivredu i eventualnim padom rudnika Kreka ugrozio bi se cjelokupni energetski sistem”, napominje Edin Delić sa Rudarsko-geološkog fakulteta Tuzla.

Blok sedam bit će zamjenski već dotrajalim blokovima, čiji je vijek trajanja pri kraju. Zbog toga stručnjaci pozivaju vlast da se mora konačno uozbiljiti i hitno riješiti ovo krucijalno pitanje za stabilnost energetskog sektora.”Imamo viška električne energije na tržištu i ona je jeftina. Sve bankarske institucije, poput IBRD-a, Svjetske banke itd. imaju zabranu da finasiraju termoelektrane. Ostali su samo praktično privatni investitori ili, da se to prevede – ostali su Kinezi”, kaže Merić.

FTV nezvanično saznaje da je Vijeće ministara na ovaj način ipak dalo prednost bloku sedam u odnosu na izgradnju termoelektrane u Banovićima, koja je zbog brojnih propusta u projektiranju tek na pola puta. Također, zbog reciprociteta u davanju podrške za kreditiranje megalomanskih projekata iz oba bh. entiteta, teško da će Vijeće ministara uskoro dati podršku za još jedan takav projekt iz Federacije, odnosno projekt izgradnje termoelektrane u Banovićima. Pa će tako banovićki blok, koji je u posljednje vrijeme često korišten kao nerealna predizborna priča, još neko vrijeme ostati na čekanju.

federalna.ba


Komentariši