25 Septembar, 2018 1:51 PM
Home » Novosti » Bosna i Hercegovina » BiH: Uspostavljanje inspektora za stočarstvo TK

BiH: Uspostavljanje inspektora za stočarstvo TK

Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijama Tuzlanskog kantona

Razlog za donošenje je usklađivanje Zakona o inspekcijama TK kada su u pitanju inspektorska zvanja, te uspostavljanje poljoprivrednog inspektora za stočarstvo, kao i djelokruga kantonalne poljoprivredne inspekcije koja postoji u sastavu ove Uprave. Također je intencija  načiniti kvalitetniju liniju upravljanja. Izmjenama Zakona o inspekcijama bit će olakšan rad kantonalnih inspektora na terenu te precizirane pojedine odredbe i nedorečenost postojeće regulative.Nacrt Zakon bit će upućen Skupštini TK na razmatranje.

Trajno regulisanje obilježavanja značajnih datuma

Vlada TK utvrdila je nacrt Zakona o značajnim datumima, događajima i ličnostima na području Tuzlanskog kantona.  Ovim je van snage stavljena Odluka od 23. februara 2016. godine a novim nacrtom obuhvaćeno je ukupno 20 događaja od značaja za Tuzlanski kantona. Cilj zakona je da se sačuva uspomena na datume, događaje i ličnosti koji su značajni za Kanton. Riječ je o datumima, događajima i ličnostima na području Tuzlanskog kantona, nosiocima obilježavanja i nosiocima aktivnosti obilježavanja značajnih datuma, događaja i ličnosti te planiranju i realizaciji aktivnosti kao i načinu finansiranja.

Iskorak u naplati koncesija

Vlada je usvojila Informaciju o prihodima i stepenu naplate po ugovorima o koncesiji iz nadležnosti Ministarstva industrije, energetike i rudarstva za 2015. godinu. Prema Informaciji Ministarstvo industrije energetike i rudarstva u 2015. godini imalo je 19 zaključenih ugovora o koncesiji a po osnovu koncesione naknade fakturisano je 2.787.302,82 KM. Rudnici „Kreka“ i Rudnik mrkog uglja „Đurđevik“ nisu imali zaključene Ugovore o koncesiji za 2015. godinu, što je imalo uticaj na ukupno fakturisane količine u 2015. godini. Razlog zašto ova dva rudnika nisu imala zaključene ugovore o koncesiji su značajna dugovanja po osnovu koncesione naknade, pogotovo kad su u pitanju Rudnici „Kreka“. Rudnik mrkog uglja „Đurđevik“ u 2015. godini platio je dugovanje u iznosu od 689.563,09 KM a u januaru 2016. godine i preostali iznos od 56.763,04 KM čime su izmirene sve obaveze zaključno sa 31.12.2014. godine. Ukupna dugovanja po osnovu koncesione naknade zaključno sa 31.12.2015. godine iznose 10.588.141,81 KM. Od navedenog iznosa Rudnici „Kreka“ duguju iznos od 9.720.098,00 KM po osnovu dugovanja za eksploatisane količine uglja lignita i iznos od 23.650,89 KM za eksploatisane količine kvarcnog pijeska. U januaru 2016. godine Rudnici „Kreka“ izmirili su dugovanje po osnovu obaveza za kvarcni pijesak. Dugovanja Rudnika „Kreka“ po osnovu koncesione naknade za eksploatisane količine uglja lignita čine 91,8 % u odnosu na ukupno dugovanje svih koncesionara.

tip.ba


Komentariši