14 August, 2018 7:29 PM
Home » Novosti » Bosna i Hercegovina » U potrazi za boljim životom: 70.220 lica se odreklo državljanstva BiH

U potrazi za boljim životom: 70.220 lica se odreklo državljanstva BiH

Od 1996. godine do danas 70.220 osoba se odreklo bh. državljanstva, potvrdili su u Ministarstvu civilnih poslova BiH. Tokom prošle godine državljanstva su se odrekle 3.528 osobe, dok se u periodu od 2002. do 2007. godine najviše osoba odreklo bh. državljanstva, odnosno 32.310 osobe

Iz Ministarstva navode kako tokom postupka odricanja od BH državljanstva stranke nisu dužne da kažu druge razloge osim činjenice da već posjeduju ili im je zagarantovano sticanje državljanstva druge države. “U neformalnim razgovorima najčešće navode kao stvarni razlog: pravo na posjedovanje nekretnina, olakšano putovanje, olakšano studiranje u inostranstvu, sigurniji radnopravni status i slično”, navode iz Ministarstva, pojašnjavajući kako se najčešće odricanje vršilo radi sticanja državljanstva: SR Njemačke, Austrije, Slovenije, Norveške, Danske, Češke, Srbije, Hrvatske i Crne Gore. “Danska u međuvremenu donijela novi zakon po kojem ne traži odricanje.”

Kao bi se neko odrekao državljanstva potrebno je platiti i taksu za odricanje države u iznosu od 800 KM, dok je taksa za države bivše SFRJ 200 KM, a ako se vrši putem diplomatsko konzularne mreže BiH u inostranstvu, plaća se još i konzularna taksa.

Sporazum o dvojnom državljanstvu BiH ima sa Švedskom, Srbijom i Hrvatskom.Na naše pitanje da li  postoji interes od strane lica koja su se odrekla državljanstva za ponovnim sticanjem državljanstva, u Ministarstvu kažu: “Postoji interes za lica koja su se odrekla BH državljanstva za ponovno sticanje i takvi postupci se za sada vodili samo na području Republike Srpske, jer Federacija BiH do prije nekoliko dana nije bila usaglasila svoj Zakon o državljanstvu BiH sa Izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu BiH iz decembra 2013. godine.  Radi se o olakšanom postupku, u kome se između ostaloga  zahtjeva da je ostvareno godinu dana boravka u BiH, ali je neophodno odricanje od državljanstva koje su ta lica stekla nakon odricanja od BH državljanstva, izuzev ako BiH sa tom državom nema zaključen sporazum o dvojnom državljanstvu.”

pogodak.ba/tip.ba/akta.ba


Komentariši