17 August, 2018 3:06 AM
Home » Novosti » Bosna i Hercegovina » BiH: Radikalizam i korupcija najveće opasnosti za stabilnost nacije

BiH: Radikalizam i korupcija najveće opasnosti za stabilnost nacije

Najveći izazovi koji opterećuju sigurnosnu situaciju u Bosni i Hercegovini su radikalizam i nasilni ekstremizam, smatra ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić. Istakao je da su iz ovih stvari proizilazila različita teroristička djela koja su se desila u našoj državi, ali i da postoji realna mogućnost da se ona ponove

Ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić, smatra da su ključni bezbjednosni izazovi koji u najvećoj mjeri opterećuju sigurnosnu situaciju u BiH radikalizam i nasilni ekstremizam.

“Iz kojeg proizilazi terorizam iz koga su proizilazila određena teroristička djela i u BiH i gdje realno postoji mogućnost i prijetnja da se dogodi neko terorističko djelo u BiH”, rekao je Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH.

Za sigurnost u BiH, smatra Mektić,  podjednako je opasna i korupcija, koja je prisutna u svim sferama života.

“Ozbiljno nastoji ili prijeti da sruši BiH kao državu u svim njenim ključnim tim elementima, prije svega mislim u ekonomskom, političkom i socijalnom smislu. Poznato je da je korupcija postala način rješavanja ključnih pitanja i problema u BiH”, pojašnjava Mektić.

Kao ozbiljnu prijetnju za stabilnost i budućnost BiH, ministar sigurnosti navodi pljačkašku privatizaciju preduzeća u našoj zemlji.

“Isto tako jedna sprega između javnog i privatnog sektora, gdje su se putem tih nekih sprega odlivala enormno velika sredstva iz društvenih sredstava u privatne tajkunske džepove i na kraju krajeva jedna dobrim dijelom pljačkaška privatizacija koja je izvršena”, kaže Mektić.

U 2016. godini, u radu sigurnosnih agencija u BiH, prioritet su navedeni politički i sigurnosni problemi, zaključio je Mektić.

rtvtk.ba | Foto: Midhat Poturović


Komentariši