17 August, 2018 3:06 AM
Home » Nauka » Savremena nauka o mogućnostima čovjeka: Koliko smo istražili ljudsko tijelo

Savremena nauka o mogućnostima čovjeka: Koliko smo istražili ljudsko tijelo

Struktura i funkcionisanje ljudskog organizma su sve drugo samo ne predvidljivi. Neke pojave su toliko neuobičajene da se o njima izvan stručnih krugova gotovo i ne govori…

Evo nekih:

Dijete na rođenju ima više kostiju od odraslih. Rađa se sa 300, ali se one tokom rasta i razvoja spajaju formirajući jače i veće kosti, tako da ih u zrelom dobu ostaje 206. U organizmu čovjeka, svakog minuta, umire 300.000 ćelija. Mada zvuči šokantno, to je manje od 0,0001 odsto ukupne količine ćelija, koje se svakodnevno nadoknađuju u ljudskom tijelu.

Čovjek može da živi i bez slezine, želuca, jednog bubrega, jednog plućnog krila, 75 odsto jetre, 80 odsto crijeva, iako su ovi organi vitalni.

Kosa je neuništiva, osim ako se ne spali. Mada izgleda krhko, ne može da je uništi ni hladnoća, ni promjena klime i vode, a otporna je i na mnoge kiseline i korozivne hemikalije.

Čovjek može da preživi bez hrane, ali ne i bez sna. Samo na vodi, bez hrane i do dva mjeseca, ali ako ima samo nekoliko besanih noći, posljedice su neminovne. Iako rekord u nespavanju iznosi 264 sata, kod većine dolazi do radikalnih promjena ličnosti.

“Sindrom tuđe ruke”, koja postaje neposlušna, u literaturi poznat kao “Alien hand syndrome”, posebno je zanimljiv. Radi se o neuobičajenom neurološkom sindromu, gdje se ruka ponaša kao da ima sopstvenu pamet. Ovakvo ponašanje je posljedica oštećenja srednje frontalne motorne regije mozga, a može da se javi i kao posljedica operacije na mozgu, moždanog udara ili upale mozga. Osoba nad “tuđom rukom” nema nikakvu kontrolu, niti svijest o njenim postupcima. Čak i onda kada obavlja kompleksne pokrete, kao što je otkopčavanje košulje.

rtvtk.ba


Komentariši