16 August, 2018 8:07 PM
Home » Magazin » Zanimljivosti » Zabranjen pristup: Mjesta na koja ne možete otputovati čak i da želite [Foto]

Zabranjen pristup: Mjesta na koja ne možete otputovati čak i da želite [Foto]

U putovanjima mnogi uživaju, a oni koji imaju viška slobodnog vremena, ali i nešto više novca, pokušavaju obići što više poznatih i manje poznatih mjesta širom svijeta. No, postoji nekoliko mjesta koja su zabranjena, pa čak i za turiste…

Najbolja putovanja su na čudna mjesta, reći će vam svaki svjetski putnik, no ova koja navodimo ne da su samo lagano čudna, već su i – zabranjena. Nema turista. Nikada. E sad, ako ste frajeri … tko zna, pošaljite fotke pa ćemo vam povjerovati.

Area 51, Nevada

Area 51 File Photos

Vojna baza smještena u južnom dijelu zapadne Nevade u Sjedinjenim Američkim Državama. Glavna svrha baze je razvijanje i testiranje eksperimentalnih vojnih aviona i naoružanja. Velike tajnosti u vezi ove baze čije postojanje je dugo negirala i američka vlada, dovela je do učestalih teorija od kojih je središnja ona o neidentificiranom letećem objektu (NLO) skrivenom u bazi.

Niihau, Havaji

Niihau_sep_2007

Najmanji naseljen havajski otok, dom palmama, ugroženim životinjama i praktično je bez turista. Otok je 1863. prodan uglednoj obitelji Robinson koji su bili bogati vlasnici plantaža. Strancima je pristup otoku zabranjen 1915. godine. Život na izoliranom otoku je neobičan, sa svojih 130 stanovnika koji žive bez asfaltiranih puteva, telefonskih usluga, vodovoda ili trgovina dok konji i bicikli služe za transport.

Royal Air Force Menwith Hill, Engleska

rtx10odb.si

Ako bi James Bond imao tajni bunker, to bi bilo to. Vjeruje se da je vojna baza u North Yorkshireu u Engleskoj – RAF Menwith Hill mjesto sa najvećim elektronskim nadzorom na svijetu, presretanje komunikacija za prikupljanje obavještajnih podataka za Velika Britaniju i Sjedinjene Američke Države.

Svalbard Global Seed Vault, Norveška

svalbard3-1920x1200

main

itv-tunnel-cover

Svalbardsko globalno skladište sjemena je projekt Svjetske zaklade za raznolikost usjeva za dugotrajno skladištenje sjemenja kulturnih biljaka na otoku Svalbardu. Svrha je zaštita vrsta raznolikosti biljaka za ratarstvo.

Vatikanski arhiv, Vatikan

Papa-Franjo-54

Možda najprivatnija biblioteka u svijetu, Vatikan Secret Archives nije obična biblioteka. Sadrži osobne  dokumente svih papa koji datiraju još iz 8. stoljeća. Do 1881. godine bila je zatvorena za sve one koji nisu bili Vatikanci. Arhiv sadrži tajne dokumente koji su pod ključem a za one koji ih žele vidjeti čeka dug i složen proces prijave.

metro-portal.hr


Komentariši