14 August, 2018 7:29 PM
Home » Magazin » Zanimljivosti » “Solarna braća”: Dva brata po zalasku Sunca prelaze u vegetativno stanje [Video]

“Solarna braća”: Dva brata po zalasku Sunca prelaze u vegetativno stanje [Video]

Slučaj takozvane “Solarne braće” potpuno je zbunio ljekare i stručnjake koji su se uključili u naučna ispitivanje

Dva brata iz Pakistana prelaze u vegetativno stanje po zalasku Sunca dok su u toku dana apsolutno zdravi, prenosi AP.

Braća stara 9 i 13 godina, poznati kao “solarna djeca” su preko dana apsolutno prosječna, zdrava djeca. Po zalasku sunca, oni prelaze u vegetativno stanje u kome nisu sposobni kretati se, govoriti ili jesti, izjavio je profesor medicine na Pakistanskom institutu za medicinske nauke Javed Akram.

Profesor Akram kaže da je ovaj slučaj zbunio pakistanske ljekare kao i strane stručnjake koji su se uključili u ispitivanje ove djece.

“Uzeli smo ovaj slučaj kao veliki izazov. Naši ljekari pokušavaju da pronađu uzrok zbog kojeg su dječaci aktivni tokom dana, dok noću ne mogu ni da otvore oči, niti da progovore ili jedu do svitanja”, izjavio je profesor novinaru AP-a.

Dječaci su podvrgnuti ispitivanjima u Islamabadu, uzorci njihove krvi kao i uzorci zemljišta i vazduha iz njihove sredine su poslati stručnjacima iz inostranstva.

Mohamed Hašim, otac ove neobične braće, dolazi iz Balučistan provincije. Otac i majka dječaka su bliski rođaci koji, osim “solarne braće”, imaju dva zdrava djeteta a dvoje djece im je umrlo u ranom djetinjstvu.

“Moji sinovi dobijaju energiju od Sunca” jednostavno tumači otac “solarne djece”.

Ljekari su već odbacili mogućnost uticaja sunčeve energije jer se dječaci mogu kretati i funkcionišu i u mračnoj sobi tokom dana ili po kišnom vremenu.

pogodak.ba/hr.sott.net/newsweek.rs


Komentariši