16 August, 2018 3:57 AM
Home » Magazin » Zanimljivosti » Procjena eksperata: Novi pronađeni crtež da Vincija vrijedi 15,8 miliona dolara

Procjena eksperata: Novi pronađeni crtež da Vincija vrijedi 15,8 miliona dolara

Dosad nepoznata skica Leonarda da Vincija procijenjena je na 15,8 miliona dolara nakon što ju je jedan penzionisani francuski ljekar donio na provjeru francuskoj aukcijskoj kući “Tajan”

Nakon procjene stručnjaka utvrđeno je kako skica dizmenzija 19 sa 13 centimetara pripada italijanskom slikaru i najvećem geniju renesanse.

Riječ je o jednom od osam crteža na kojima je da Vinci portretirao Svetog Sebastijana, između 1482. i 1485. godine, kada je boravio u Milanu u svojim kasnim dvadesetim ili ranim tridesetim godinama.

Da Vinci je nacrtao osam skica Svetog Sebastijana, a samo su dvije sačuvane do danas. Jedna se čuva u muzeju francuskog grada Bayonneu, a druga u Kunsthalli u Hamburgu.

Riječ je o prvom djelu da Vincija pronađenom u proteklih 15 godina.

Ljekar, čiji identitet nije otkriven, u aukcijsku kuću donio je 14 crteža koje je naslijedio od svog oca. Crteže je, kako je rekao, čuvao godinama, ali je nakon penzionisanja htio da vidi njihovu vrijednost.

Planirano je da skica slavnog umjetnika bude predstavljena na licitaciji u junu naredne godine u Parizu.

Vrijedit će 15,8 miliona dolara što je četiri miliona više od rekorda za da Vincijevu skicu koja je prodata 2001. godine na aukciji kuće “Christie”.

pogodak.ba/agencije


 

Komentariši