24 Septembar, 2018 6:13 PM
Home » Magazin » Zanimljivosti » Prirodni proces: Australija će se prvog dana 2017. godine “pomjeriti” gotovo dva metra

Prirodni proces: Australija će se prvog dana 2017. godine “pomjeriti” gotovo dva metra

Ukoliko mislite da će se to desiti zbog nekog apokaliptičnog zemljotresa, ili slično tome, budite bez brige. Tako nešto se neće desiti. Krivac za ovo jeste prirodni proces pomjeranja kontinenanta

Naime, svake godine australska ploča pomjeri se oko sedam centimetara sjeverno. Kako decenijama niko nije uračunao ovaj “efekat” u mape, sad se koordinate na karti i globalne koordinate sistema digitalne navigacije prilično razlikuju – razlika trenutno iznosi oko 1.4 metra.

144265677

Ovo stvara probleme pametnim telefonima i vozilima

“Ako želite da imate vozilo bez vozača, osnovno što morate imati je vrlo precizna farma. U Australiju sad dolaze traktori bez vozača i ako se stvarne informacije o tome gdje se nalazi dom ne poklope s koordinatama digitalne navigacije, imat ćemo velike probleme”, kazao je Dan Jaksa, član australske Geoscience.

satellite_fires_hotspots_large

Kako se ne bi desilo da odbjegli traktori prave haos na farmama, nacionalne koordinate Australije pomjerit će se na početku sljedeće godine. Do 2020. izravnat će se razlika između 1.4 i 1.8 metara, koliko će Australija biti “pomjerena” na digitalnim kartama.

Kako se pretpostavlja, Australija će se za 50 miliona godina sudariti s Kinom i, vjerovatno, stvoriti novi lanac planina. Bit će to jedan od prvih dijelova kontinentalnih puzli koji će eventualno formirati Pangaeuu Ultimu, sljedeći superkontinent. Desit će se to za 250 miliona godina.

izvor: pogodak.ba/agencije/bbc.co.uk


 

Komentariši