16 August, 2018 2:22 AM
Home » Izdvojeno » Najpopularnija Internet enciklopedija: Wikipedia će uskoro čitati za vas

Najpopularnija Internet enciklopedija: Wikipedia će uskoro čitati za vas

Otprilike 125 miliona posjetilaca najveće i najpoznatije on-line enciklopedije, što je otprilike 25% od ukupnih posjeta na mjesečnom nivou, htjeli bi da na Wikipediji mogu da slušaju članke umjesto da ih čitaju. Naravno, riječ je uglavnom o slijepim i slabovidnim osobama, a zahvaljujući Kraljevskom institutu tehnologije (KTH) iz Švedske u 2017. godini će stići – glasovna Wikipedia

U početku će se članci moći slušati na tri jezika; švedskom, engleskom i arapskom, ali prema riječima voditelja projekta, profesora Joakima Gustafsona s KTH instituta, sve će biti bazirano na tehnologiji otvorenog koda, pa će se s vremenom, vjeruje Gustafson, pojavljivati sve više jezika za glasovnu opciju Wikipedije.

“Naš fokus će, naravno, biti na švedskom jeziku, to je temelj projekta i napravit ćemo podlogu. Nakon toga ćemo primjeniti engleski jezik, a u trećoj fazi ćemo postaviti i osnove arapskog”, otkrio je profesor Joakim Gustafson. Očekuje se kako će glasovna Wikipedia u početnom obliku zaživjeti negdje u septembru 2017. nakon čega će svi koji imaju volje, znanja i resursa, moći da krenu s razvojem glasovne opcije na svom jeziku.

Iako je Wikipedia trenutno u tekstualnom obliku dostupna na čak 280 svjetskih jezika, teško je za očekivati da će u istom broju biti dostupna i s opcijom čitanja tekstova glasom.

pogodak.ba/federalna.ba/b92.net


Komentariši