24 Maj, 2018 5:59 PM
Home » Magazin » Zanimljivosti » Gotthard: Otvara se najduži željeznički tunel na svijetu [Foto/Video]

Gotthard: Otvara se najduži željeznički tunel na svijetu [Foto/Video]

Tunel Gotard je najduži željeznički tunel na svijetu. Kako se najavljuje, ovaj željeznički tunel bit će otvoren sljedeće nedjelje nakon 17 godina izgradnje…

Tunel Gotard je dugačak čak 57 kilometara i prolazi kroz samo srce švicarskih Alpa.

Tunel je prvo skiciran 1947. godine, ali je njegova gradnja počela tek pre 17 godina. Ima jednu traku, a povezuje šviccarske gradove Ersfeld i Bodio u kantonu Tićino.

2

Testiranje željeznice počet će u srijedu 1. juna, a prvi putnici očekuju se u decembru ove 2016. godine, prenosi Daily mail.

Oko 28,2 miliona tona planinskog kamenja je iskopano za njegovu izgradnju, a procjenjeno je da je potrošeno oko 10,6 milijardi eura.

inside-the-new-gotthard-base-rail-tunnel-under-the-swiss-alp-1

Za otprilke oko sat vremena se skrati putovanje ukoliko se ide ovim tunelom. Zbog neravnog tunela Alpa, povezuje važne gradove kao što su Milan i Cirih, što nije mala stvar.

7617280

Zahvaljujući tunelu koji je potpuno ravan cijelom dužinom, vozovi će moći razviti brzinu do 250 kilometara na sat. Tunel se na nekim dijelovima spušta duboko pod zemlju, a na nekima podiže.

U izgradnji Gotard tunela, a kojeg sačinjavaju dva paralelna tunela koji se dodiruju na desetak tačaka, upotrebljeno je 228 km željezeničkih šina, 198.000 betonskih blokova, 2.800 kilometara raznih strujnih i kablova za prenos podataka. Nalazi se ispod 140 metra planinskih masiva Alpa.

Gledano u brojkama, tunel Gotard je sa 57,1 kilometrom, duži za 7 kilometara od Eurotunela, a za 4 kilometra pobjeđuje u dužini tunel Seikan u Japanu.

izvor: pogodak.ba/agencije


Check Also

Procjena eksperata: Novi pronađeni crtež da Vincija vrijedi 15,8 miliona dolara

Dosad nepoznata skica Leonarda da Vincija procijenjena je na 15,8 miliona dolara nakon što ju ...

Komentariši