23 Juli, 2018 5:55 PM
Home » Magazin » Zanimljivosti » Eksperti: Misterije Bermudskog trokuta uzrokuju vremenski uslovi

Eksperti: Misterije Bermudskog trokuta uzrokuju vremenski uslovi

Pregledom satelitskih snimaka, meteorolozi su ustvrdili kako i vjetrovi na razini mora pušu neobično velikim brzinama te da uzrokuju valove visine do 13 metara

Bermudski trokut jedno je od mjesta na Zemlji koje izaziva posebnu pažnju zbog brojnih nestanaka zrakoplova i brodova, pa se naziva i ukletim… no, izgleda da je rješenje bitno manje misteriozno nego što bi željeli poklonici teorija zavjere – i u priči nisu niti izvanzemaljci.

Naime, skupina meteorologa potencijalno je riješila misterij Bermudskog trokuta te tvrde kako problem leži u šesterokutnim oblacima koji stvaraju takozvane “zračne bombe” s vjetrovima koji premašaju brzinu od 280 km/h.

Ti oblaci su odgovorni za stotine neriješenih nesreća u tom području, a oluje koje izazivaju su toliko moćne da su u stanju trenutno povući brodove i zrakoplove u more.

Šesterokutni oblaci većih razmjera prema znanstvenicima se najviše stvaraju na zapadnom vrhu otoka Bermuda, a široki su između 33 i 90 kilometara.

“Nije uobičajeno da ugledate oblake s ravnim rubovima. Većinu vremena je njihov oblik i raspodjela nasumična”, izjavio je dr. Steve Miller, meteorolog Colorado State sveučilišta.

Pregledom satelitskih snimaka, meteorolozi su ustvrdili kako i vjetrovi na razini mora pušu neobično velikim brzinama te da uzrokuju valove visine do 13 metara. Meteorolog Randy Cerveny opisao je heksagonalne oblake iznad oceana kao “zračne bombe”

“Oni se stvaraju takozvanim mikroeurupcijama, eksplozijama zraka koje se spuštaju s dna oblaka i potom udaraju u ocean. Ti udari često stvaraju valove koji mogu narasti do masovnih proporcija u međusobnoj interakciji”, objasnio je Carveny.

Termin ‘Bermudski trokut’ skovao je ‘50.-ih godina prošlog stoljeća novinar koji je pisao o velikom broju zrakoplova i brodova koji su nestajali na tom području. Na tom području svake godine u prosjeku nestane 20 brodova i četiri aviona.

Misteriozni nestanci u Bermudskom trokutu zabilježeni su još na Kolumbovim putovanjima kada je slavni istraživač ugledao čudna svjetla i zbunjujuća očitanja kompasa.

metro-portal.hr


 

Komentariši