24 Septembar, 2018 6:09 PM
Home » Magazin » Zanimljivosti » Duhovnost: “Broj đavola se odnosi na čovjeka, a znamo i kojeg” [Video]

Duhovnost: “Broj đavola se odnosi na čovjeka, a znamo i kojeg” [Video]

Po svemu sudeći, broj 666, koji se spominje u Knjizi otkrovenja, ipak nije posvećen samom đavolu, nego čovjeku od krvi i mesa

Naime, broj 666 se odnosi na Nerona, petog rimskog cara, svirepog čovjeka kojeg historija pamti kao bolesno ambicioznu osobu predanu progonu hrišćana.

Tako barem vjeruje Kim Hajns Ajcen, profesorica Kornel univerziteta i stručnjak za rano hrišćanstvo.

bafomet-sotona-djavo

Naime, na starogrčkom jeziku svako slovo je imalo numeričku vrijednost, a kada u Neronovom slučaju svako slovo saberete, dobijate upravo 666, takozvani znak Zvijeri.

Naravno, mnoga imena mogu odgovarati istom zbiru, ali da je ipak riječ o Neronu, potvrđuje i jedna kasnija verzija Knjige otkrovenja pronađena u Egiptu.

I zasta, s obzirom na sva zlodjela koja je Neron počinio, ali i na to kada je knjiga nastala, sasvim je moguće i logično da je autor Jovan (rođen oko 15. godine), o Neronu pisao pod šifrom – 666.

666

Uostalom, stručnjaci vjeruju da je Otkrovenje najvjerovatnije nastalo u doba vladanja cara Domicijana, oko 95. godine, ali kao mogućnost dopuštaju i da je knjiga napisana upravo za vrijeme Neronovog progona hrišćana, nešto prije 70. godine (vladao je od 54. do 68. godine).

“U ovome je mudrost: u koga je uma, nek odgoneta broj Zvijeri. Broj je to jednog čovjeka, a broj mu je šest stotina šezdeset i šest”, piše u Otkrovenju Jovan, možda upravo o Neronu, tokom čije vladavine su stradali apostoli Petar i Pavle.

Istina, za broj šest će tumači svetopisamskih tekstova reći i da je nesavršen broj i da se možda govori o zlu nastanjenom u Neronu, ali budući da je i sam Jovan bio prognan na ostrvo Patmos, teorija Hajns-Ajcenove zaista ima čvrstu podlogu i moguće je da se autor ipak osvrće na onog od koga je morao bježati zbog svoje vjere.

pogodak.ba/6yka.com/b92.net


Komentariši