24 Septembar, 2018 6:10 PM
Home » Magazin » Zanimljivosti » Dogodilo se na današnji dan – 29. februara

Dogodilo se na današnji dan – 29. februara

Kolumbo nagovorio Indijance prevarom s pomračenjem Mjeseca, prva Afroamerikanka osvojila Oscara

Prijestupni dan u godini, pa još i pomrčina Mjeseca svakako su dan koji donosi čudne stvari. Upravo je na takav dan, preciznije noć, 1504. godine Kristofor Kolumbo uspio obmanom temeljenom na poznavanju astronomije uvjeriti Indijance da mu daju zalihe hrane i vode, umjesto da ga ubiju zajedno s posadom.

Oscari su 1940. godine održani upravo na ovaj, prijestupni dan, a uz to se dogodio dobrodošao presedan: Hattie McDaniel osvojila je Oscara za ulogu Mammy u legendarnom spektaklu Prohujalo s vihorom kao prva Afroamerikanka kojoj je pripala ta čast (da budemo još precizniji, kao prvi Afroamerikanac uopće).

Prava gay zajednice javno se brane od početka osamdesetih godina, a sve je popularnije postajalo priznati svoje sklonosti istom spolu. Na tragu te priče, kanadski je parlamentarni zastupnik Svend Robinson postao poznat kao prvi parlamentarac svoje zemlje koji je javno priznao da je gay, ne tako daleke 1988. godine.

Kao što nema previše znamenitih događanja na ovaj dan, jednako tako niti lista poznatih koji danas slave rođendan nije pretjerano duga. Vrijedi izdvojiti talijanskog kompozitora Gioachina Rossinija, glumca Dennisa Farinu i gurua motivacijskih govora i knjiga o komunikologiji Tonyja Robbinsa.

metro-portal.hr


Komentariši