16 August, 2018 12:07 AM
Home » Izdvojeno » Arheologija: U Tutankamonovoj grobnici pronađene tajne odaje

Arheologija: U Tutankamonovoj grobnici pronađene tajne odaje

Arheolozi su uz pomoć posebnih uređaja ustanovili da postoji 90 posto šanse da se u grobnici faraona Tutankamona u Luksoru nalaze dvije skrivene odaje

Egipatski ministar za antikvitete i baštinu Mamduh el Damati rekao je da su arheolozi skeniranjem grobnice otkrili dvije do sada nepoznate prostorije, koje najvjerovatnije sadrže metalne predmete i predmete organskog porijekla.

“Preliminarni rezultati pokazuju da postoji 90 posto šanse da se iza Tutankamonovog groba nalaze dvije skrivene odaje. Postoji prazan prostor iza zida groba, ali ne u potpunosti prazan jer su detektovani predmeti metalnog i organskog porijekla”, rekao je egipatski ministar i dodao da će se istraživanje nastaviti.

El Damati kaže da je velika mogućnost da se u tim prostorijama nalaze grobovi Tutankamonove porodice, dok su arheolozi ranije tvrdili da se unutar grobnice nalaze vjerovatno i posmrtni ostaci kraljice Nefertiti. Egipatski ministar je dodao da će rezultati biti analizirani u japanskim laboratorijama.

Tutankamon je bio pripadnik 18. dinastije, koja je Egiptom vladala od 1569. do 1315. godine prije nove ere. Vladao je Egiptom deset godina. Faraon i njegovi preci bili su gotovo nepoznati arheolozima, dok 1922. u Dolini kraljeva, 500 kilometara južno od Kaira, nije otkrivena njegova netaknuta grobnica.

pogodak.ba/bh-index.com/beta.rs


Komentariši