16 August, 2018 8:06 PM
Home » Magazin » Kinematografija » Holivudska legenda poučno: Imam milione u banci, ali ne i ono što najviše želim

Holivudska legenda poučno: Imam milione u banci, ali ne i ono što najviše želim

“Poslušajte me i poduzmite nešto ako želite promjeniti svoju budućnost. Volio bih da je meni neko ispričao ono što ću ja ispričati kada sam ja bio mlad”, počeo je čuveni glumac Morgan Frimen svoju priču…

“Više nikad nije bilo dovoljno. Imam 78 godina i vjerujem da mi nije ostalo još puno vremena. Imam milione dolara u banci, ali ne mogu kupiti zdravlje da spasim vlastiti život. Imam porodicu i milione fanova širom svijeta, ali sada sam sasvim sam. Živio sam svoj život na pogrešan način i ne želim da se to dogodi i vama”, započinje priču slavni glumac Morgan Frimen.

Novac sam po sebi nije zao, smatra on i doda je da je to samo papir s procjenjenom vrijednošću koji nam omogućava da dođemo do drugih stvari koje smatramo vrijednim. Ako novac nije zao, šta jeste? Zlo je nesvjesna, opsesivna i moralna strast ka tome da želimo više.

“Zlo je bezdušna opsesivno-kompulsivna potjera za ćupom punim zlata na kraju neke duge koja ne postoji. Zlo je kada imamo etiketu na srcu i duši koju mijenjamo za finansijski uspjeh po svaku cijenu. Zlo je kada pokušavamo kupiti sreću iznova i iznova, ne bivajući svjesni da je to samo iluzija koja će jednog dana nestati”, kaže Frimen.

I šta se događa kad nestane? Zamislite da imate sve, a onda sve to izgubite. Zamislite da ste švorc, predlaže glumac.

“Nemate ni trunke novca. Jedino rješenje za vas jeste nabavljanje još novca. Nema ničega što stvara lažnu sreću. Ko ste vi sada? Gdje su sada svi oni ljudi koje ste smatrali prijateljima dok ste imali novca? Oni koji nisu bili s vama zbog novca su vas sigurno već odavno napustili misleći da ste egocentrični kreten”.

Frimen ističe da postoji veća svrha u životu od jurnjave za finansijskim uspjehom i da nije kasno da promjenimo svoje prioritete ukoliko to želimo.

“Možete se promijeniti već danas ukoliko redefinišete svoju verziju uspjeha. Možete transformisati svoje oštećene odnose i izgraditi nove. Možete oprostiti sebi i onima koji su vas povrijedili. Možete postati lider koji će pomoći drugima. Možete izbalansirati svoje prioritete u životu. Možete iscjeliti svoj brak i stvoriti jaču ljubav nego što ste mislili da je moguće. Možete postati najbolji roditelj na svijetu, ali nemojte čekati da dođete u moje godine. Uvek možete zaraditi još novca, ali nikada nećete moći vratiti vrijeme”.

Svi ćemo jednog dana umrijeti, napominje Frimen i postavlja pitanje – po čemu želite da vas se sjećaju? Šta možete uraditi da biste učinili svijet ljepšim mjestom? Koja je vaša prava svrha?

“Svi umiremo, ali samo mali broj nas zaista živi. Možete izaći iz sjenke na svjetlost. Stvoreni ste za velike stvari. Stvoreni ste za mnogo više od toga da radite za život. Vi ste biće koje treba da inspiriše svijet i pomogne svima. Hajde da konačno učinimo pravu stvar”, predlaže on.

U čemu je onda tajna? Šta je ono što će nam pomoći na ovom teškom putu?

“Samo ljubav, što više i više ljubavi. Nikad se ne predajte, ma kakvi god izazovi da vas zadese u životu. Svijet vas danas treba više nego ikad. Samo s ljubavlju, suosjećanjem, praštanjem i vjerom u čovječanstvo možemo poraziti zlo jednom zauvijek”, zaključio je glumac.

pogodak.ba/b92.net/kurir.rs


Komentariši