24 Septembar, 2018 6:09 PM
Home » Magazin » Cooltura » Sony World Photography Awards 2016: Odabrano 13 najboljih fotografija
Kei Nomiyama, Japan

Sony World Photography Awards 2016: Odabrano 13 najboljih fotografija

Veličanstveni pejzaži, zanimljive grimase i krišom uhvaćeni trenuci i ove godine inspirisali su ljubitelje fotografije da se prijave za Sony World Photography Awards 2016, najveće takmičenje iz oblasti fotografije na svijetu

Među 103.005 fotografija, stručni žiri takmičenja izabrao je deset najboljih prijava u otvorenoj kategoriji, kao i tri rada u kategoriji mladih fotografa.

Pobjednici dolaze iz svih krajeva svijeta, a najmlađi ima tek 12 godina. Njihova djela bit će objavljena u godišnjoj publikaciji takmičenja i izložena u galeriji Somerset House u Londonu od 24. aprila do 10. maja, a bit će nagrađeni i najnovijom Sony opremom za digitalno fotografisanje. Za ove autore slijedi i posljednja faza takmičenja tj. proglašenje Fotografa godine u otvorenoj, odnosno, kategoriji za mlade fotografe.

Chaiyot Chanyam, Tajland
Chaiyot Chanyam, Tajland

Pobjednici u otvorenoj kategoriji su:

Arhitektura – Filip Wolak, Poljska
Umetnost i kultura – Swee Choo Oh, Malezija
Obrađena fotografija – Pedro Díaz Molins, Španija
Slabo osvetljenje – Kei Nomiyama, Japan
Priroda i divljina – Michaela Šmídová, Češka
Panorama – Markus van Hauten, Njemačka
Ljudi – Alexandre Meneghini, Brazil
Osmeh – Alex Ingle, Škotska
Uhvaćen trenutak – Chaiyot Chanyam, Tajland
Putovanje – Andrej Tarfila, Slovenija

Pobjednici u kategoriji za mlade fotografe su:

Kultura – Sepehr Jamshidi Fard, Iran (17 godina)
Okruženje – Anais Stupka, Italija (12 godina)
Portreti – Sam Delaware, SAD (18 godina)

Michaela Šmídová, Češka
Michaela Šmídová, Češka

Pobjednicima će biti plaćena karta do Londona kako bi lično preuzeli svoje nagrade na svečanoj ceremoniji 21. aprila, a autor koji postane nosilac priznanja Fotograf godine u otvorenoj kategoriji primit će i novčanu nagradu u vrijednosti od 5.000 američkih dolara. Svih 13 ovogodišnjih pobjednika suočilo se sa nevjerovatnom konkurencijom, posebno uzimajući u obzir da je riječ o entuzijastima kojima je fotografija hobi.

Alexandre Meneghini, Brazil
Alexandre Meneghini, Brazil

„Fotografija je binarni talenat koji kombinuje konceptualnu umjetnost sa tehničkim vještinama, a zahvaljujući konstantnom tehnološkom napretku, danas je dostupan svima. Ovogodišnje izdanje konkursa obilježile su prijave izuzetnog kvaliteta, pa je proces selekcije pobjedničkih fotografija bio istovremeno divan i gotovo nemoguć zadatak. Imala sam zadovoljstvo i privilegiju da učestvujem u ovom procesu i nadam se da će svi uživati u ovim fotografijama koliko sam i ja“, izjavila je predsedavajuća članica žirija za otvorenu kategoriju i nekadašnja urednica fotografije magazina Time Out London i Sunday Times Travel.

Sam Delaware, SAD
Sam Delaware, SAD

Na ovogodišnje izdanje konkursa pristiglo je rekordnih 230.103 prijava iz 186 zemalja. Imena pobjednika u profesionalnoj kategoriji, kao i dobitnika prestižne titule Profesionalni fotograf godine, bit će otkrivena na svečanoj ceremoniji u Londonu.

pogodak.ba/federalna.ba/magazine.rs


Komentariši