24 Septembar, 2018 12:25 PM
Home » Autobiz » Najveći sajam oldtimera na svijetu: Deset klasika za sva vremena [Foto]

Najveći sajam oldtimera na svijetu: Deset klasika za sva vremena [Foto]

U njemačkom Essenu se održao Techno Classica, najveći sajam oldtimera u svijetu. U našoj fotogaleriji pogledajte deset modela koji su među najljepšima u povijesti i koji i danas mame uzdahe ljubitelja starog lima

Ford Model T (1908)

0,,19159776_303,00

Henry Ford nije samo revolucionirao transport svojim čuvenim prototipom, poznatijim pod imenom Ford T, već je i umnogome utjecao na industrijalizaciju u svijetu. Prvi put se automobile počelo proizvoditi na tekućoj vrpci. I prvi put je automobil postao dostupan širokim slojevima društva.

Rolls Royce Phantom (1925)

2

Phantom se na tržištu pojavio u „zlatnim“ 20-im godinama prošlog stoljeća. Luksuzni model sa (iz današnje perspektive) smiješnih 40 konjskih snaga (KS). Bio je to naravno unikat, počevši od karoserije napravljene po željama kupca. Model je bio jako popularan pogotovo u Indiji.

Alpha Romeo 8C (1938)

3

Ovaj kultni model je dugo vremena bio inspiracija talijanskim proizvođačima automobila, nadaleko poznatima po izumiteljskom duhu. 8C ima osam cilindara i proizveden je u maloj „nakladi“. Potražnja za ovim modelom je danas, pogađate već, ogromna.

Mercedes Benz 300 SL (1957)

1957 Mercedes-Benz 300SL Roadster

Ikona automobilske industrije. S modelom 300SL Mercedes je po prvi put na tržište izbacio automobil s direktnim ubrizgavanjem. Danas je među kolekcionarima najomiljenija serija od samo 29 vozila kod koje je karoserija u potpunosti napravljena od aluminija.

Cadillac Eldorado (1959)

cadillac-eldorado

„Pink Cadillac“, s tom je pjesmom Bruce Springsteen u 80-im godinama imao veliki globalni hit. Protagonist pjesme je u vezi s jednom curom samo zbog toga što ona vozi Cadillac. Kultni auto je bio jako tražen u 50-im godinama, s vremenom je oduševljenje vozača za Cadillacom (novim modelima) splasnulo.

Jaguar E-Type (1961)

jaguar

Bezvremenski dizajn, ljubav prema detaljima i puno, jako puno KS-a ispod impresivne haube. E-Type plijeni pažnju svojim britanskim šarmom. Dijete 60-ih godina koje je list Daily Telegraph proglasio jednim od 100 najljepših auta svijeta. Čak je i legendarni Enzo Ferrari rekao da je E-Type najljepši auto svih vremena!

MG MGB Roadster (1962)

1970-MG-MGB-Roadster

Klasik! Roadster MG-a nije samo bio oku ugodna pojava, nego je osvajao publiku i kad se radi o sigurnosti putnika. MGB je jedan od prvih auta kod kojeg je unutrašnjost vozila tako projektirana da maksimalno zaštiti vozača i suvozače.

Aston Martin DB5 (1964)

astonmartin

Njegovo ime je Martin. Aston Martin. On je sastavni dio kulta oko Jamesa Bonda, baš kao i martini i lijepe žene. Ljubitelji znaju da je na cijeni pogotovo model DB5, proizveden u samo oko 1.000 primjeraka. A dodatno je na cijeni i zbog nastupa u „Goldfingeru“, Bondovom filmu iz 1964.

Ford Shelby GT 350 Mustang (1965)

1965-ford-mustang-shelby-gt350

Mustang u Europi nikada nije uživao isti status kao u SAD-u, ali svejedno i na Starom kontinentu ima vjerne obožavatelje. Auto koji je izvorno nosio ime svog dizajnera (Caroll Shelby) najviše vole hobi mehaničari, koji ga sami popravljaju i njeguju.

Chevrolet Camaro RS/SS (1967)

camaro

Chevrolet se htio nositi s (uspješnijim) Mustangom rivala Forda i tako je 1967. „rođen“ Camaro. Kao i svi drugi modeli Chevyja, i njegovo je ime moralo početi s „C“. Camaro je nakon izlaska na tržište oduševio kritičare sveobuhvatnim sigurnosnim sustavom, što je tada bio luksuz.

dw.com


Komentariši