17 August, 2018 3:09 AM
Home » Magazin » Tri greške s maskarom koje uzrokuju ispadanje trepavica
Woman blue eye with extremely long eyelashes

Tri greške s maskarom koje uzrokuju ispadanje trepavica

Maskara je mnogima omiljeni make-up proizvod koji u trenu može naglasiti oči i istaknuti pogled. Ali, jeste li znali kako maskara može uništiti trepavice i prouzrokovati njihovo otpadanje? Saznajte koje naše navike uzrokuju otpadanje trepavica

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

1. Agresivno skidanje maskare

Maskara je dio make-upa koji je najteže ukloniti. Upravo zbog toga važno je da, tokom skidanja šminke, ne pretjerujete s trljanjem očiju. Pregrubim trljanjem svaki put ćete iščupati i po nekoliko trepavica, što dugoročno može dovesti do slabljenja i gubitka trepavica.

Savjet: Koristite li vlažne maramice, na njih dodajte kap bademovog ili maslinovog ulja te lagano trljajte maskaru. Isto možete učiniti i s vlažnom blazinicom s malo ulja ili pak sa sredstvom za uklanjanje šminke na uljnoj bazi.

2. Spavanje s maskarom

Svi jako dobro znamo kako spavanje s make-upom na licu nikako nije dobro za kožu. No ova navika šteti i trepavicama. Naime, uloga maskare je da prekrije trepavice i učini ih debljim, dužim i čvršćim.

Kada spavamo, lice naslanjamo na jastuk. Krute trepavice prekrivene maskarom nisu fleksibilne kao prirodne te zbog toga, tokom noći, dolazi do njihovog pucanja i otpadanja.

Savjet: Umivanje prije spavanja neka vam postane navika. Lice operite gelom ili pjenom za pranje lica, dobro ga isperite i nanesite hidratantnu kremu. Ova navika će vas osvježiti prije spavanja i natjerati da svaki put skinete maskaru.

3. Korištenje samo vodootporne maskare

Vodootporna maskara može biti vrlo korisna kako bi make-up ostao postojan tokom cijele večeri. Ipak, ovaj tip maskare ne bi trebalo da koristite svakodnevno. Ona je puno je agresivnija za vaše trepavice, a sastojci koji je čine postojanom isušuju trepavice i čine ih krhkima. Isto tako, vodootpornu maskaru puno je teže ukloniti zbog čega je oči potrebno puno duže i jače trljati.

Savjet: Želite li da maskara ostane postojana, na trepavice nanesite prvi sloj obične maskare, a drugi sloj neka bude vodootporna.

Izvor: zadovoljna.hr

Komentariši