23 Juli, 2018 5:46 PM
Home » Lifestyle » Novac može kupiti zdravlje i sreću: Bogati žive 15 godina duže

Novac može kupiti zdravlje i sreću: Bogati žive 15 godina duže

Najbogatiji Amerikanci mogu da nadžive najsiromašnije za skoro 15 godina i taj jaz raste od 2001. godine, navodi se u studiji u kojoj su analizirani prihodi i životni vijek čovjeka

Rezultati istraživanja, objavljeni u “Journal of the American Medical Association“, zasnovani su na podacima više od jedne milijarde poreskih obveznika u periodu od 1999. do 2014. godine, kao i na zvaničnoj statistici mortaliteta.

Jaz između dužine života između jedan odsto najbogatijih i jedan odsto najsiromašnijih bio je 14,6 godina za muškarce i 10,1 godina za žene, rekao je vođa istraživačkog porijekla Raj Chhetri sa Univerziteta Stanford.

“Na primjer, muškarac na dnu društvene ljestvice u dobi od 40 godina u SAD živio je u prosjeku slično kao 40-godišnjak istog društvenog nivoa u Sudanu i Pakistanu”, rekao je Chhetri.

Nejednakost dužine života povećava se vremenom, a značajni faktori su pušenje i gojaznost.

unnamed

“Posebno je bio prisutan trend produženja života najbogatijih od 2000. godine naovamo”, navodi se u studiji, prenosi AFP.

Bogati su živjeli duže i u periodu od 2001. do 2014. godine, navodi se u istraživanju i dodaje da, takođe, mjesto života igra veliku ulogu.

Najkraći životni vijek u SAD među najsiromašnijim slojevima registrovan je u državama Nevada, Indijana i Oklahoma 77,9 godina, dok su siromašni najduže živjeli u državama New York, Kalifornija i Vermont – 80, 6 godina.

Prema podacima američkog Centra za kontrolu zaraznih bolesti, prosječan životni vijek u SAD je 78,8 do 81 za žene i 76 za muškarce.

pogodak.ba/federalna.ba/srna.rs


Komentariši