23 Juli, 2018 5:52 PM
Home » Lifestyle » Ljubav i sex » Postoje tri vrste ljubavnih iskustava: Važno je iskusiti sve…

Postoje tri vrste ljubavnih iskustava: Važno je iskusiti sve…

Kroz život, zaljubljujemo se mnogo puta, raskidamo – ponekad samo da bismo se vratili jedno drugom. Neki ljudi ulaze u našu orbitu, drugi odlaze, čineći da burno preživljavamo emotivne uspone i padove…

Ali, psiholozi kažu da bilo koja osoba istinski može da se zaljubi samo tri puta. I svako od ta tri iskustva, na svoj način, važno je i potrebno.

Ljubavna “bajka”

Najčešće, naša prva ljubav dolazi kada smo veoma mladi. Čini nam se da su to osjećaji o kojima smo čitali u pričama, bajkama. Zato idealizujemo takvu ljubav i vjerujemo da je za cijeli život. Skloni smo raditi stvari koje naši vršnjaci ili porodica smatraju da treba. Odbijamo obraćati pažnju na male probleme i spremni smo žrtvovati naše principe zbog veze, jer negdje duboko u sebi vjerujemo da je sve onako kako bi trebalo biti. Važnije nam je kako veza izgleda spolja nego kako se zaista osjećamo.

Takva ljubav uči nas da je gledanje u partnera jednako važno kao i gledanje oko sebe.

Komplikovana ljubav

Druga ljubav našeg života je najkomplikovanija. Uvjereni da smo naučili lekciju iz prethodnog iskustva, pobrinuli smo se da izaberemo potpuno drugačiji tip partnera. Ili smo bar tako mislili.

U ovoj fazi možemo biti izmanipulisani, mogu nas lagati ili čak povrijediti. Pokušavamo u svakoj prilici izgladiti nesuglasice u vezi, no svaki novi pokušaj pretvara se u još veću katastrofu. To je prava drama sa povremenim trenucima sreće.

Još jednom, naša istinska osjećanja okrenula su se u korist nečeg drugog – u ovom slučaju, beskonačni niz pokušaja da se spasi veza koja nema budućnost.

Ovakva ljubav uči nas da je važno biti voljen isto koliko i voljeti.

Odrasla ljubav

Treći tip ljubavi pojavljuje se u našim životima kada već odustanemo od čekanja. Dolazi nepozvana i ne djeluje da je u skladu sa našom idejom o tome šta bi prava ljubav trebala predstavljati. I ne djeluje savršeno, no to je pravi odnos koji karakteriše osjećaj izuzetne lakoće – nešto što se ne može objasniti riječima.

U ovom periodu života, nemamo više nikakvih očekivanja. Ne gubimo vrijeme uzalud izmišljajući koje kvalitete ljubav našeg života mora posjedovati. Tada smo konačno spremni prihvatiti partnera sa svim manama i vrlinama. I što je podjednako važno, naš partner nas gleda na isti način.

Takva ljubav uči nas da budemo realni i da veza ne mora biti savršena.

pogodak.ba/tuzlanski.ba/bizlife.rs


 

Komentariši