17 August, 2018 3:06 AM
Home » Lifestyle » Ljubav i sex » Posljedice orgazma: Neobična stanja koja vam se mogu dogoditi nakon seksa

Posljedice orgazma: Neobična stanja koja vam se mogu dogoditi nakon seksa

POSLJEDICE ORGAZMA: Tri neobična stanja koja vam se mogu dogoditi nakon seksa

Uglavnom nakon seksa osjećate euforiju, opuštenost, čak i pospanost (Foto: Ilustracija)

Nakon seksa, osim što uglavnom doživite orgazam, topao osjećaj koji preplavi cijelo tijelo, može se desiti da padnete u neko čudno stanje, kao na primjer da doživite amneziju. Stručnjaci su istraživali neobična stanja nakon seksa i ova tri su najčešća.

Miris

Kada dostignete vrhunac, vaše tijelo oslobađa hormon koji se zove prolaktin, a koji uzrokuje razvijanje novih neurona u osjetu mirisa.

Studija, koja je objavljena u časopisu Biological Psychology, analizirala je nivoe prolaktina kod muškaraca i žena nakon masturbiranja ili seksa, a rezultati su pokazali da se taj nivo povećava nakon seksa za nevjerovatnih 400 posto u odnosu na masturbiranje.

Melanholija

Uglavnom nakon seksa osjećate euforiju, opuštenost, čak i pospanost, ali neke žene imaju “postsex blues” sindrom, otkriva istraživanje objavljeno u stručnom magazinu Journal of Sexual Medicine. Naučnici ovo stanje opisuju melanholijom, depresijom, anksioznošću ili agresijom nakon seksa.

Stručnjaci su zamolili 230 studentkinje da ispune anketu, koja je pokazala da je čak 46 posto žena barem jednom u životu osjetilo simptome post-seks melanholije, a više od pet posto žena je ove simptome iskusilo u posljednjih mjesec dana.

Amnezija

The Journal of Emergency Medicine je otkrio ispovijest jedne žene koja se pojavila u bolnici na Georgetown University, žaleći se kako se ne može da se sjeti detalja koji su se dogodili u posljednjih sat vremena otkrivajući da se amnezija pojavila odmah nakon seksa s mužem.

Ona je iskusila prolaznu opću amneziju, rijetko stanje u kojem se pamćenje odjednom i na kraće vrijeme potpuno izgubi. Ovo stanje je baš rijetko i pogađa samo tri do pet osoba na 100.000 ljudi svake godine, piše Men's Health.

izvor (dnevni avaz)

Komentariši