25 Septembar, 2018 9:52 AM
Home » Lifestyle » Ljubav i sex » (Ne)romantična istraživanja: Zaljubljenost ima rok trajanja

(Ne)romantična istraživanja: Zaljubljenost ima rok trajanja

Svaka zaljubljenost ima rok trajanja, a glavni krivac su potrošeni hemijski spojevi u mozgu, glasi poprilično neromantičan naučni zaključak…

Zaljubljenost je divan osjećaj kojeg bi svaka osoba trebala iskusiti barem jednom u životu kako bi znala što je to zapravo – ludilo, čisto ludilo…

Zašto ludilo? Zato što znanstvenici tvrde da se radi upravo o ludilu, preciznije, stanju koje ima sve simptome opsesivno-kompulzivnog poremećaja – zaljubljena osoba postaje ovisna o drugoj osobi, pati od nesanice i nedostatka apetita i misli samo na osobu u koju je zaljubljena.

Osim toga, otkrili su da se u istu osobu možemo samo jednom zaljubiti, a osjećaji koji se mogu javiti poslije prekida veze s dotičnom osobom su  prolazni. Istraživači Nacionalnog autonomnog univerziteta u Meksiku kažu da svaka zaljubljenost ima rok trajanja.

Zaljubljenost je uzrokovana je aktivacijom kemijskih spojeva u mozgu, tako da i najjača ljubav nestane kada se rezerve tih kemikalija istroše, a mogu trajati najviše četiri godine. Ljubav se tada obično pretvara u emocionalnu ili seksualnu ovisnost.

Nije romantično, ali je istinito….

metro-portal.hr


 

Komentariši