16 August, 2018 12:09 AM
Home » Lifestyle » Ljubav i sex » Istraživanja: Razvod na muškarce djeluje pogubno i uzrokuje hronične bolesti

Istraživanja: Razvod na muškarce djeluje pogubno i uzrokuje hronične bolesti

Osobe koje stupe u drugi brak imaju jednake izglede za depresiju kao i osobe njihove dobi koje se nisu razvele…

Razvod ima dugotrajan negativan utjecaj na zdravlje muškaraca, i to u tolikoj mjeri da ga u potpunosti ne može poništiti niti novi brak.

Jedno je istraživanje pokazalo da od 8652 ispitanika u dobi između 51 i 61 godine oni razvedeni imaju 20% više kroničnih bolesti poput karcinoma.

Osobe koje su se razvele te zatim ponovno stupile u brak imaju 12% više kroničnih bolesti od svojih vršnjaka koji nikad nisu bili u braku. Jednaka učestalost kroničnih bolesti je zabilježena kod osoba koje nikad nisu stupile u brak i kod onih koje su ostale u svom prvom braku.

Znanstvenici dodaju kako je njihovo istraživanje pokazalo i da ispitanici koji stupe u drugi brak imaju jednake izglede za depresiju kao i osobe njihove dobi koje se nisu razvele, te manji rizik za depresiju nego osobe koje nisu nikad bile u braku.

Po riječima istraživača, dobivene rezultate je moguće objasniti utjecajem pada prihoda i većom izloženošću stresu nakon razvoda. Uz to, poznato je kako brak ima pozitivan utjecaj na zdravlje muškaraca jer je povezan s usvajanjem zdravijih životnih navika.

metro-portal.hr


Komentariši