18 Decembar, 2017 4:16 AM
Home » Kulinarstvo » Držimo do zdravlja: Ljetna ishrana za tople dane

Držimo do zdravlja: Ljetna ishrana za tople dane

Ljeti birajte slatku, vlažnu, hladnu i tečnu hranu, poput mliječnih napitaka, riže, voća i povrća. Sok od aloe vere je odličan biljni tonik za ljeto, pomaže jetri i hladi organizam. Budite umjereni kad je u pitanju previše začinjena, ljuta, vruća, paprena, kisela, masna i slana hrana. Preporučuje se sezonsko voće i povrće koje raste u našim krajevima te pijenje vode i ohlađeni povrtni temeljac

Namirnice kojima trebamo davati prednost:

– Slatko voće: Jabuke, marelice, smokve, trešnje, grožđe, lubenice, dinje, šljive

– Slatko i gorko povrće: Tikvice, šparoge, paprike, svježi kukuruz, krastavci, karfiol

– Klice

– Žitarice: Ječam, bijela i basmati riža, proizvodi od integralne pšenice

– Grahorice: Leća, slanutak – trebate ih povremeno jesti ljeti zbog njihove vlažne prirode

– Proizvodi od soje – tofu, sojino mlijeko

– Sjemenke bundeve, suncokreta

– Domaći mliječni proizvodi: Svježi sir, kravlje mlijeko, kozije mlijeko

– Začini: Svježi bosiljak, korijander, kumin, kopar, komorač, metvica, šafran, kurkuma

– Ulja (umjereno): Maslinovo, suncokretovo

– Piće: Voda, svježi voćni sokovi od slatkog voća, sokovi od povrća (slatkog i gorkog)

– Ohlađeni mliječni napici i procijeđeni temeljac od povrća

– Biljni ohlađeni čajevi: Kamilica, komorača, hibiskusa, kopriva, metvica

Namirnice koje je najbolje izbjegavati jer imaju zagrijavajuća svojstva:

– Kiselo voće: Kisele jabuke, nedozrelo (kiselo) voće, ribizle, višnje, zeleno grožđe, limun

– Povrće: Cvekla, mrkva, patlidžan, bijeli luk, masline, keleraba, sirovi luk, ljute papričice

– Žitarice: Kukuruz, heljdu, raž, proso, zob

– Bademe, brazilske oraščiće, indijske oraščiće, orah, kikiriki

– Susamove sjemenke

– Lovor, klinčić, đumbir, mažuran, origano, crvenu papriku, ruzmarin, kadulju

– Tvrdi sir, feta sir, kiselo vrhnje, jogurt (možete ga piti samo razrijeđenog s vodom 1:1)

– Gazirana pića, kafu, čaj, kisele voćne sokove

– Biljne čajeve od kadulje, đumbira i cimetaKad sredinom i krajem ljeta počnu pljuskovi i poveća se vlaga u zraku, svojoj prehrani dodajte ječam, proizvode od integralne pšenice i riže, te izdašne supe od povrća. Kao zaslađivač umjesto šećera, gdje je prigodno, koristite med.Zato, pripremite se za “ljetnu” hranu: napunite tanjire svježim sezonskim voćem i povrćem te se pobrinite da unosite dovoljno tekućine.

izvor: rtvtk.ba


Check Also

Želite li odrezak iz epruvete? U budućnosti će i to biti moguće

Kako do odreska, a da se prije toga ne ubije krava, svinja ili neka druga ...

Komentariši