14 August, 2018 7:28 PM
Home » Izdvojeno » Evolucija ili veličanstvenost stvaranja: Fantastične moći ljudskog tijela

Evolucija ili veličanstvenost stvaranja: Fantastične moći ljudskog tijela

Naše tijelo je fantastičan stroj o kojem vrlo rijetko razmišljamo, no u njemu se svakoga trenutka događaju tako čudesne stvari da mu stvarno treba odati priznanje i čuvati ga kao čudo prirode…

Ljudsko tijelo jedno je od čuda prirode, kao uostalom i tijelo svakog drugog živog bića na planeti Zemlji, no mi definitivno nismo svjesni svih procesa koji se u njemu odigravaju svakoga trenutka, a kamoli njegove fantastične građe.

Tako, primjerice, naše srce svakoga dana otkuca otprilike 50 tisuća puta, što godišnje iznosi preko 18 milijuna otkucaja, a u prosječnih 75 godina života srce će zakucati gotovo 1.4 milijarde puta!

_75889740_leonardo_female_anatomy

Jedini trenutak kad naše srce zastane na trenutak je – kada kihnemo, a tada i sve ostale funkcije tijela staju, stoga, pazite kad kišete vozeći automobil.

Oči nisu ništa manje fascinantne – osim što nam daju sliku svijeta oko nas, mi trepnemo gotovo 150 tisuča puta dnevno, dok se mišići zaduženi za fokusiranje pogleda dnevno pokrenu preko 100 tisuća puta – to vam je otprilike kao da prohodamo 80 kilometara!

Što se tiče građe, vjerovali ili ne, u našoj se koži nalazi otprilike 70 kilometara živaca, a prosječno tijelo sadrži oko 100 milijardi živčanih stanica.

05_anatomist_fullsize

Živčani impulsi u mozgu ispaljuju se brzinom od – 435 kilometara na sat, a za kraj – znate li da su naše kosti četiri puta jače od betona?

Eto, ovo je samo mali dio čudesa koji se nalazi u nama … pa ako ništa drugo, neka vas to potakne na zdrav život, jer ovako savršen stroj treba održavanje – zdravu hranu, dovoljno sna, život bez duhanskog dima i potoka alkohola koji ga uništavaju. Šteta je, nije li?.

metro-portal.hr


Komentariši