14 August, 2018 7:30 PM
Home » Izdvojeno » Cyber napadi: Koliko smo sigurni na globalnoj mreži i kako se zaštititi

Cyber napadi: Koliko smo sigurni na globalnoj mreži i kako se zaštititi

Nakon posljednjih hakerskih napada, sigurnost samoga interneta je došla u pitanje. A ako je sigurnost jednog tako velikog sustava u pitanju, koliko smo uopće mi sigurni?

Nekada su se vodili ratovi na bojnim poljima, danas se vode na internetu. Ratuju države, tvrtke pa čak i pojedinci koji ganjaju vlastitu osvetu.

Trenutno ne znam u koju kategoriju svrstati ove nedavne napade na tvrtku Dyn, koja upravlja ključnim dijelovima internetske infrastrukture te prati i usmjerava internetski promet. Ovaj sustav ( DNS ) prevodi numeričke IP adrese u njihove nazive koje mi upišemo u preglednik. Hakeri su koristili DDoS (distributed denial of service) napade, kojima su velikim brojem upita zatrpavali servere te ih uspjeli srušiti. Poslije toga je server dosta teško radio, ali se moglo ponekad i nekako doći do željenih usluga i stranica. Stranice i usluge koje su zbog ovih napada patile su : Twitter, Spotify, Reddit, Airbnb, NYT, Business Insider, Soundcloud, Paypal, Pinterest, Netflix, pa čak mislim da je i EA osjetio poteškoće jer se sinoć nisam mogao spojiti na FUT.

Kada govorimo o ovome problemu ne možemo zaboraviti na Dark ( Deep ) Web. O njemu ću nešto kasnije, ali za sada je važno spomenuti izvorni kod programa Mirai. Ovaj program je toliko jednostavan da bez poznavanja programiranja ili ikakvih naprednih tehnika možete pristupiti i steći kontrolu nad udaljenim računalima. Ovo je loše, jer će se i djeca moći nekome prijatelju osvetiti putem ovoga programa zbog ukradenih bombona, a to samo karikiram iako i u tome ima istine. Prava poanta ovih mojih riječi je da će broj napada samo rasti, da će i obični neiskusni pojedinci moći činiti što žele po internetu ugrožavajući sebe i druge. Nitko ne daje ovakav program jer je plemenit, u ovome programu je skriveni kod koji kreator programa može iskoristiti kako bi stekao kontrolu nad računalom koje ga koristi, ali i nad svim povezanim uređajima i računalima tj. napraviti botnet.

Mirai istu stvar radi, korištenjem phisherskih tehnika prvo napada računala i mreže, nakon čega se širi na sve povezane uređaje, kao nadzorne kamere pa čak i baby monitora (sve bez znanja vlasnika ). Svi ti uređaji budu na kraju povezani u jednu veliku mrežu “botnet“ i spremni su za napad, na već opisan način – slanjem prevelikog broja zahtjeva na određen server.

Jedan moj profesor je rekao da ćemo zbog “Internet of Things“ imati čak i IP adresu gumba na košulji. Činjenica je da se gotovo svi uređaji danas nastoje povezati na Internet, a to predstavlja ogromnu sigurnosnu prijetnju i za nas same, ali i za sam Internet. Mi sa svim našim uređajima spojenim na Internet, koji su možda povezani u neki zlonamjerni botnet postajemo sredstvo izvršenja napada i jedan od vojnika u tome ratu bez početka i kraja.

To je samo jedna opasnost, koja nas možda osobno neće puno oštetiti. Ali pokraj toga je cijeli niz drugi opasnosti. Ako netko može nadgledati vaše računalno, sigurno će pristupiti i osjetljivim podacima poput bankovnih. Mnogi nas sigurnosni stručnjaci upozoravaju da bi trebali prekriti svoju web kameru na laptopima, jer nas možda netko gleda. Ako koristimo nadzorne kamere u kući i oko nje, kriminalci mogu saznati gdje se nalaze naše vrijednosti i znati kada nismo kod kuće te to iskoristiti. Mogućnosti su beskrajne, zato se treba dobro paziti.

Mnogi će se zgroziti kada čuju da cijena njihovih osobnih podataka ( Ime, Prezime, Adresa, Datum rođenja ) vrijedi oko 1$.
Cijena ukradenih kreditnih kartica varira od 5$-30$.
Cijena bankovnog računa s oko 2.000$ je oko 200$.
Najbolje se prodaju računi za online gledanje videosadržaja, a oni variraju od 0.5$ pa nadalje.

Ako se sjećate svih afera s ukradenim e-mail adresama i računima, to je zbog ovoga. Hakeri kako bi ostvarili profit na njima moraju prodati mnoštvo takvih informacija jer su njihove cijene male.

Mnogi će pomisliti zašto je to ovako jeftino i zašto hakeri sami ne iskoriste ono što ukradu, riječ je opet o sigurnosti. Oni su se zaštitili tako da ste vi njima platili Bitcoinsima, a vi se nećete tako dobro zaštiti i ako budete koristili ukradeni račun, gotovo sigurno će vas uhvatiti i optužiti kao lopova ( ako vas optuže samo za to još ste dobro prošli ).

Mislim da se ne brinemo previše o sigurnosti na internetu. Naša djeca pristupaju internetu bez nadzora roditelja i to je jako veliki problem, barem jednom tjedno bukne afera baš zbog ovoga problema. Više ne postoji tolika opasnost da će nas neko opljačkati na ulici, sada se trebamo bojati da će nas netko opljačkati bez našeg znanja dok smo u sigurnosti svoga doma. Zato kada god pročitate neke sigurnosne upute, pridržavajte ih se, radite na sigurnosti na internetu. A posebno pazite na sigurnost vaše djece na internetu, a to znači da ih morate nadgledati.

Mene nakon ovih napada muči mnogo pitanja, ali samo jedno pitanje vezano za hakere, ako već dugo žele srušiti Internet, što će svi ti hakeri raditi kada ga sruše? Svi ovi napadi ostavljaju za sobom ogromnu financijsku štetu, i ako se nastavi ovako i ako predmetom napada postanu burze i financijske institucije, svijet bi mogao pasti u novu ekonomsku krizu. Baš me zanima što će tada ti hakeri raditi…

I ovo je jedan jako zanimljiv video, svakako ga pogledajte i prihvatite činjenicu da se trebate bolje zaštiti na internetu. Jedan je novinar angažirao hakere da ga hakiraju. Njihovi rezultati su ga jako neugodno iznenadili.

Kako se zaštiti na internetu?

1. Čuvajte svoje osobne informacije i ne dajte ih nikome osim ako nije nužno, ali i tada ograničite informacije koje ćete dati. ( ako trebate poslati sliku osobne, pokrijte OIB i broj osobne iskaznice, ti brojevi ne trebaju gotovo nikome na internetu )

2. Pazite što dijelite na internetu, posebno na društvenim mrežama

3. Koristite antivirusne programe i uvijek ih ažurirajte

4. Koristite različite lozinke na internetu. Neka lozinka uvijek bude kombinacija velikih i malih slova te brojeva i neka ima preko 10 znakova ( ako treba zapišite je ). Ako je moguće koristite dvostruku potvrdu (da potvrdite kodom koji ćete dobiti na smartfon)

5. Pazite na http:// i https://. https:// koristite kada se spajate na stranice banke ili na bilo koji vaš račun

6. Pazite na linkove koje dobivate mailom ili na koji klikćete po internetu. Nikada se nemojte preko linkova spajati na vaš račun. Najbolje je direktno upisati stranicu ( ili preko Google ) i tako pristupiti svojim računima

7. Pazite na svu poštu koja ide putem maila, nije dobro slati ili primati osjetljive informacije

8. Pazite na priloge koje dobivate putem maila, ako ne vjerujete i ne poznajete pošiljatelja, jednostavno nemojte otvarati mail niti prilog

9. Pazite na koji način šaljete svoje fotografije i fotografije svoje djece, nikada nemojte uploadati na niti jedan servis svoje fotografije, ako koristite društvene mreže pripazite koje fotografije stavljate ( Sve se može iskoristiti za krađu identiteta )

10. Pazite koje i kakve fotografije pohranjujete u “oblak“ , poznate i velike ličnosti su postale predmetom ucjena zbog ukradenih fotografija iz “oblaka“

11. Ako koristite online bankarstvo, redovito provjeravajte svoje račune, tako da ako vas netko potkrada, možete što prije spriječiti to kontaktirajući banku koja blokira korištenje računa

12. U slučaju da primite mail ili obavijest neke od financijskih institucija ili MUP-a ili bilo kojega službenog organa, a sumnjate u njihovu istinitost, nazovite centrale tih institucija i provjerite taj slučaj. Nitko vam neće ništa ako odmah ne odgovorite na mail ili ako ih provjerite

13. U slučaju da financijska institucija traži podatke o vašoj kartici, vašim izvodima ili PIN-u, to je odmah alarm da obavijestite nadležne organe koji će poduzeti potrebne mjere

14. Prekrijte svoju web kameru, jako je puno slučajeva gdje vas hakeri tako promatraju

Vi sami ste najbolji način zaštite na internetu, vjerujte sebi i svojim instinktima, budite sumnjičavi i budite svjesni da možete biti hakirani.

Ako se itko na nedozvoljen način domogne vaših podataka, slika, PIN-ova odmah ga prijavite policiji, a ako je riječ o osjetljivim financijskim informacijama i podacima, obavijestite odmah financijsku instituciju da vam blokira račun i učini sve što potrebno.

racunalo.com


Komentariši