16 August, 2018 3:57 AM
Home » Astrofizika » Ambiciozni i skupocjeni poduhvat: Do sazvježđa Alfa Kentauri za 20 godina

Ambiciozni i skupocjeni poduhvat: Do sazvježđa Alfa Kentauri za 20 godina

Engleski kosmolog Stiven Hoking i ruski kompjuterski milijarder Jurij Milner žele da pošalju nanorobota u sazvježđe Alfa Kentauri, koje je udaljeno 4,37 svjetlosnih godina od Zemlje

Oni su na konferenciji za medije u Njujorku, na godišnjicu prvog leta čovjeka u svemir, potvrdili svoj plan i najavili početak misije.

Do sazvježđa Alfa Kentauri ima 40 triliona kilometara, pa je svemirskom brodu koji ljudi sada posjeduju potrebno čak 30 hiljada godina da stigne do ove galaksije.

Međutim, Hoking i Milner navode da će nanorobot tamo stići za 20 godina. S tim ciljem, tim koji radi na projektu planira da iskoristi svjetlosni impuls.

alpha-centauri-triple-stellar-system

Uz njegovu pomoć, minijaturni leteći aparat, opskrbljen kamerama, fotonskim motorima i sistemom navigacije, uspjeće da razvije neophodnu brzinu, koja je za velike svemiorske brodove, za sada, nezamisliva.

Jurij Milner investiraće u projekt sto miliona dolara.

“Ljudska istorija već je učinila jedan grandiozan skok. Danas se spremamo za sljedeći – skok ka zvijezdama”, citirao je Milnera britanski list “Gardijan”.

Hoking objašnjava da je “Zemlja divno mjesto, ali da neće postojati zauvijek”.

“Prije ili kasnije moraćemo krenuti ka zvijezdama. Ovaj projekat je prvi korak na tom putovanju”, navodi Hoking.

U savjet direktora projekta ušao je i osnivač društvene mreže “Fejsbuk” Mark Zukerberg, a tu je i bivši direktor Instituta za svemirska istraživanja Roald Sagdejev, navode nučni portali.

pogodak.ba/aa.com.tr/ba


Komentariši