16 August, 2018 3:58 AM
Home » Infoklik » Stiže vrijeme alergija: Prepoznajte ambroziju i zaštitite se

Stiže vrijeme alergija: Prepoznajte ambroziju i zaštitite se

Posljednjih godina u gradskoj zoni Tuzle sve manje je problema sa ambrozijom i njenim cvjetanjem, prije svega zahvaljujući kontinuiranim aktivnostima JKP “Komunalac” Tuzla. Naime, uposlenici JKP “Komunalaca” Tuzla više puta tokom godine mehanički čiste zelene površine što je jedina preventivna mjera za uništavanje ove visoko alergene korovske biljke i glavni razlog zašto ambrozije nema u uređenim gradskim zelenim površinama

No, u rubnim dijelovima grada, na nekultivisanim i neodržavanim površinama ambrozije itekako ima. Pored komunalnih preduzeća, i vlasnici privatnih posjeda dužni su uklanjati ambroziju što je regulisano i odlukama Federalne vlade o mjerama za sprječavanje i uništavanje ambrozije, ali i odlukom Gradskog vijeća Tuzla. Obaveza uklanjanja ambrozije odnosi se i na posjede koji su nenaseljeni, kao i na parkovska područja grada, odnosno zelene površine između stambenih blokova i naselja.

575x431xAmbrozija-1024x768.jpg.pagespeed.ic.yvMzUw2Spl

Kako prepoznati ambroziju?

Ambrozija je jednogodišnja zeljasta biljka koja naraste od 1 do 1,5 metar visine. Korijen joj je vretenast. Stablo joj je uspravno, razgranato i gusto prekriveno sitnim dlačicama. Cvijet je sitan blijedo žute boje. U narodu se naziva i partizanka ili limundžik. Ambrozija dolazi iz Sjeverne Amerike. U Europu je uvezena kontaminiranim pošiljkama sjemena, oko 1860. godine. Zbog svoje izuzetno velike reprodukcijske moći, ali i dobre sposobnosti prilagođavanja novim uslovima okoline, vrlo se brzo širi na poljoprivrednim i nepoljoprivrednim zemljištima. Često raste na neobrađenim zemljištima.

Ambrozija kao izazivač alergije

Polen ove korovske biljke jedan je od najjačih poznatih alergena i vrlo je agresivan za disajni sistem jer napada skoro sve sluznice. Kod osjetljivih i alergičnih osoba uzrokuje alergijsku rekaciju klasičnih simptoma, prije svega crvenilo očiju, suzenje, začepljenje nosa, kihanje, kašalj, otežano disanje, astmu, a nisu rijetki slučajevi i promjena na koži. Kako bi simptomi bilo što lakši i podnošljiviji ljekari savjetuju izbjegavanja boravka na otvorenom kada je u zraku najveća koncentracija polena, češće provjetravanje prostorija u situacijama kada je polen u smjenjenoj koncentraciji u zraku, obavezno tuširanje i promjenu odjeće u kojoj se boravi vani kako bi se uklonile čestice polena, te izbjegavanje kretanja na područjima gdje postoji opasnost da bi moglo biti ambrozije.

rtvslon.ba


Komentariši