23 Juli, 2018 5:50 PM
Home » Infoklik » Meteorolozi: Nestabilno vrijeme do kraja sedmice, poboljšanje za vikend

Meteorolozi: Nestabilno vrijeme do kraja sedmice, poboljšanje za vikend

U naredna tri dana (ponedjeljak, utorak i srijeda) bit će u znaku djelomično sunčanog i relativno stabilnog vremena. U istočnoj polovini zemlje, prvenstveno u centralnom, istočnom i višim jugoistočnim dijelovima mogući su lokalni i kratkotrajni pljusak sa pojavom grmljavine

Od četvrtka slijedi novo zahlađenje, a temperature bi ponovo mogle opasti na vrijednosti koje nalikuju prvoj dekadi mjeseca oktobra.Frontalni poremećaj sa zapada Evrope premještat će se preko Sredozemlja u naše krajeve tokom srijede, a u hrvatske obale Jadrana će ući oko četvrtka. U prvom dijelu dana podno Velebita zapuhat će jaka i olujna, nerijetko i orkanska bura sa udarima i iznad 120 km/h na specifičnim lokacijama (Krk, Maslenički most, Senj), dok će na jugu Jadrana i u Hercegovini i dalje puhati umjereno jugo, a poslijepodne zapuhat će i ovdje prolazno jaka bura.

Pomenuti frontalni poremećaj bogat oceanskim svježim vazduhom će biti uzrok novog izraženijeg zahlađenja. Prijepodne on će preći preko bosanskohercegovačkih sjevernih i sjeverozapadnih krajeva, a poslijepodne i preko ostatka zemlje, koji će donijeti naoblačenje praćeno pljuskovima, pojačanim sjevernim i sjeverozapadnim vjetrom i padom temperature.

Srećom, padavina ovoga puta neće biti u velikoj mjeri. Međutim, kako smo u toplijem dijelu godine kada su po pravilu padavine iznimno neravnomjerno raspoređene, u centralnim, sjeverozapadnim i južnim dijelovima zemlje mogu pasti lokalno i veće količine padavina, međutim te količine oborina ne bi trebale biti veće od 20 litara kiše po prostornom metru. S činjenicom da nekih velikih vrućina u ova tri dana neće biti, ne bismo trebali očekivati neko jače ili izraženije grmljavinsko nevrijeme. Greben anticiklone sa zapada Evrope će u četvrtak navečer ojačati i pružati svoj ogranak prema Balkanu, a frontalni sistem će vrlo brzo napuštati naše krajeve  i odmicati ka istoku te će u petak prijepodne već na sjeverozapadu, a tokom poslijepodneva i na krajnjem istoku doći do razvedravanja, tako da bi vikend bio izuzetno lijep, ali i ne previše topao.

Kako bi bilo jasnije čitateljima, dakle, u naredna dva dana vrijeme će biti pretežno sunčano i prilično toplo vrijeme uz dnevni razvoj oblačnosti, a rijetki i kratkotrajni lokalni pljuskovi očekuju se u istočnoj polovini zemlje, prvenstveno u centralnom i istočnom dijelu zemlje, kao i lokalno u višim područjima jugoistočne Bosne. Vjetar će biti slab zapadni i jugozapadni, a jutarnje temperature će se kretati od 12 do 17, u Hercegovini od 18 do 23 stepena. Najviše dnevne od 25 do 30 stepeni, a u Hercegovini od 30 do 34 stepena C.

U četvrtak jutarnja temperatura od 12 do 17, na jugu od 17 do 23 stepena. Najviša dnevna za pet do deset stepeni niže od srijede, i kretat će se u intervalu od 16 do 22 stepena, u Hercegovini od 21 do 26 stepeni.

Petak donosi razvedravanje u prvom dijelu dana u sjeverozapadne i zapadne krajeve, a poslijepodne i u ostatak naše zemlje, što će biti uvertira u stabilan i lijep vikend pred nama. Povremno će puhati umjeren sjeverac koji će do kraja dana oslabiti. Jutarnje temperature od 8 do 13, na jugu od 15 do 20 stepeni. Najviše dnevne od 17 do 23, u Hercegovini od 22 do 27 stepena.

tip.ba


Komentariši