14 August, 2018 7:29 PM
Home » Ekosfera » Podvodni svijet na ivici: Plastika glavni predator u svjetskim okeanima

Podvodni svijet na ivici: Plastika glavni predator u svjetskim okeanima

Staklene i plastične boce, vrećice, plastični čepovi, štapići za uši…, plastični predmeti glavni su predatori u okeanima

Uz pomoć dobrovoljaca članovi Surfridera su tijekom 2015. u sklopu inicijative čiji je cilj bio prikupiti i analizirati podatke na europskoj razini pobrojali otpatke koji onečišćuju plaže, oceane, priobalna područja i morsko dno.

lijepa priroda1

Svakodnevno u moru završi osam milijuna tona otpada. 80 posto onečišćenja mora stiže s kopna, a glavni krivac za to je – čovjek. Posljedice su pogubne za bioraznolikost i za okoliš”, istaknuo je predsjednik europske zaklade Surfrider Gilles Asenjo.

Predmeti od plastike čine više od 80 posto otpada na većini analiziranih mjesta, stoji u priopćenju nevladine udruge.

1-corals

Uz brojne plastične predmete dobrovoljci su na plažama prikupili plastičnu užad i mrežice, ambalažu od prehrambenih proizvoda, staklene i plastične čaše, plastične čepove, vrećice u kojima su bili bomboni, veće plastične vreće, dječje pelene, higijenske uloške, štapiće za uši…

1

“Zasad imamo prve podatke za europsku statistiku”, rekao je Asenjo. “Od Bretanje do Baskije, glavni oceanski predator bez sumnje je plastični otpad koji je onamo donijela ljudska ruka”, kazao je te podsjetio da je plastici potrebno i nekoliko stotina godina da se raspadne, za razliku od predmeta od drva ili papira.

Podsjetio je i da plastični predmeti često završe u moru, uništavajući pritom oceansku floru i faunu, zbog čega trajno negativno utječu na hranidbeni lanac.

metro-portal.hr


Komentariši