25 Septembar, 2018 1:51 PM
Home » Ekonomija » Zakon o nedopuštenom oglašavanju u FBiH: Trgovci uskoro pred licem pravde

Zakon o nedopuštenom oglašavanju u FBiH: Trgovci uskoro pred licem pravde

Nakon duže od dvije godine od izrade, zakon o nedopuštenom oglašavanju mogao bi od aprila da stupi na snagu i time se konačno i trgovcima u FBiH prvi put omogući da na sudu traže zaštitu od nedopuštenog reklamiranja svojih konkurenata, i to po hitnom postupku.  Potrošači upozoravaju da je obmanjujući marketing dosta prisutan na tržištu iako je zabranjen i Zakonom o zaštiti potrošača

– Naše tržište je preplavljeno raznim obmanama, ali se zakon ne poštuje. Ako je nešto zabranjeno, ako je prevara, onda neću to da gledam na TV-u, internetu, policama. Puni smo reklama soka od jabuke u kojem ima samo jedan odsto jabuke, kreme koja rješava problem hrskavice, a ne rješava, zubnih pasti koje izbjeljuju zube, sniženja koja bi morala biti najmanje 25%, a to nisu – kazao je Marin Bago, predsjednik Udruženja potrošača “Futura” Mostar.

Dodao je da je obmana i primjer u koji smo se uvjerili, gdje jedna prodavnica na vratima ističe da dječji artikal košta jednu KM, a kada uđete, dobijete odgovor da morate kupiti dva da biste treći dobili za jednu KM. Zakonom o nedopuštenom oglašavanju, koji će se iduće sedmice u formi prijedloga naći pred poslanicima Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, zabranjeno je zavaravajuće i nedopušteno upoređujuće reklamiranje pa će trgovci na sudu morati dokazivati da su “najbolji” ili je njihova usluga “najjeftinija”, a proizvod “isti” kao nečiji drugi.

Ovaj zakon urađen je prije tri godine i 2014. godine usvojen u formi nacrta u Parlamentu FBiH, a nedavno je tehnički dorađen. U RS je ovakav zakon ranije usvojen. Kako su pojasnili u Ministarstvu trgovine FBiH, nisu predviđene kazne, nego se šteta utvrđuje u sudskom postupku, a daje se mogućnost kolektivne tužbe, za razliku od Zakona o zaštiti potrošača, gdje zaštitu od “nepoštenog” oglašavanja traži pojedinac, potrošač. Takođe, institucije neće kontrolisati da li je neko oglašavanje nedopušteno i po službenoj dužnosti pokrenuti postupak, nego je jedini način kojim se trgovci štite da sami podnesu tužbu.

– Svrha zakona je da se po tužbama ukloni nedopuštena reklama sa tržišta. Bitno je napomenuti da su trgovci koji mogu tužiti zapravo široki krug ljudi. To su svi koji pružaju usluge ili prodaju robu, uključujući advokate, apotekare, notare – napomenula je Amra Vučijak, načelnica Službe za zaštitu potrošača Ministarstva trgovine FBiH, i dodala da se nada da će i Dom naroda brzo razmatrati ovaj zakon i da će on stupiti na snagu u aprilu. Istakla je da su do sada imali dosta pritužbi i upita preduzeća zbog nedopuštenog oglašavanja.

Tajma Tanović, pomoćnik ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH, kazala je da oglašavanje proizvoda i usluga ima ogroman značaj za funkcionisanje tržišta i uređeno je nizom propisa, a da predloženi zakon utvrđuje kriterije da li je neko oglašavanje obmanjujuće i nedopušteno, čime se postiže ravnopravna tržišna konkurencija i štite i potrošači i trgovci.

pogodak.ba/tip.ba/nezavisne.com


Komentariši