25 Septembar, 2018 1:52 PM
Home » Ekonomija » Uspješni poslovni rezultati kompanije Intral BH: Izvoz na internacionalna tržišta

Uspješni poslovni rezultati kompanije Intral BH: Izvoz na internacionalna tržišta

U Fabrici obuće Aida, prije sedam mjeseci ponovo su pokrenute mašine za šivenje. Tri stotine uposlenih proizvodi obuću koja je pored domaćeg, osvojila i tržište stranih zemalja

Alma Telalović je 22. godine radila u Fabrici obuće Aida. Danas je uposlenica Intrala BH i, kako kaže, nastavila je raditi posao koji voli.

“Tražila sam drugi posao, našla sam u drugim firmama, ali eto kad su se ovdje vratili u Intral u bivši prostor Aide, jednostavno me je privuklo i ja dođem ovdje. Dobila sam radno mjesto, počela sam da radim, zadovoljna sam”, rekla je Alma Telalović, uposlenica Intrala BH.

U ovom preduzeću, prije tri mjeseca zaposlila se i Alisa Dominiković.

“Dobro je, uslovi su dobri, plate su ok, za sad je sve dobro”, kaže Alisa Dominiković.

Papuče, sandale, cipele i čizme iz ovog proizvodnog pogona mogu se naći na policama širom svijeta.

“To su Francuska, Njemačka, Austrija i Slovenija. Oni dalje putem svojih komercijalnih službi šalju te gotove proizvode iz Fabrike obuće Aida prema Sjevernoj Africi,  SAD-u, zatim Bliskom istoku i širom EU. Možemo reći da će Intral BH u 2016. ostvariti pozitivan trend rasta od 60 do 70 posto u odnosu na prethodnu godinu”, rekao je Alija Šehović, direktor Intrala BH.

Intral BH je u saradnji sa Federalnim zavodom za zapošljavanje i USAID-om realizovao projekat neformalnog školovanja. U okviru projekta je oko 200 osoba završilo obuku iz oblasti obućarstva, a zatim zaposleno.

“Jednim dijelom u Intralu BH, a drugim dijelom u novoosnovanoj kompaniji koja je registrovana u BiH početkom tekuće godine”, pojašnjava Šehović.

Intral BH je u saradnji sa Gradskom upravom Tuzla i USAID-om pokrenuo projekat osnivanja smjera obućara u Srednjoj mješovitoj školi u Tuzli. Za novu školsku godinu, oformljen je jedan razred, a učenici će praktičnu nastavu obavljati u Intralu BH.

Do kraja godine, u ovom preduzeću će se raditi na dvije nove proizvodne linije. Plan je zaposliti još oko stotinu radnika.

rtvtk.ba


Komentariši