25 Septembar, 2018 1:49 PM
Home » Ekonomija » Tuzla: Klub za traženje posla može vam pomoći

Tuzla: Klub za traženje posla može vam pomoći

Klub za traženje posla jedna je od mjera u okviru aktivne politike zapošljavanja, koja putem savjetodavaca, nezaposlenim osobama pruža informacije o stanju na tržištu rada, pomoć u izradi biografije te ih uči metodama i alatima pomoću kojih nezaposlene osobe mogu postati konkurente na tržištu rada

Klub za traženje posla u Tuzli, djeluje šest godina, te putem svakodnevnih radionica nezaposlenim osobama pruža mogućnost da što prije dođu do posla.

„Cilj Kluba za traženje posla je dakle podučavanje ili usavršavanje tehnika traženja posla, zatim samo definisanje ciljeva prilikom traženja zaposlenja i na kraju svrha je da osoba koja je u Klubu dobije posao odnosno da dođe do zaposlenja.“, istakla je Maja Hadžić – Mulić stručni saradnik savjetodavac u JU Služba za zapošljavanje TK-Tuzla.

Putem radionica, nezaposlene osobe dobijaju dodatni motiv te se nastoji kod njih podstači volja za učesvovanje u raznim projektima i motivisanje da ne odustaju od traženja posla bez obzira koliko dugo se nalaze na evidenciji nezaposlenih, odnosno da postanu aktivni tražioci posla. Klub za traženje posla Tuzla u zadnje tri godine aktivno učestvuje i u profesionalnoj informiranosti osoba završnih razreda kako osnovnih tako i srednjih škola.

„Pored informacija koja su zanimanja najzastupljenija odnosno najatraktivnija danas, kojih ima najviše na evidenciji, kakva je potražnja, mi njima dajemo i informacije o Klubu, da se uvijek mogu nama obratiti, prije samog dolaska na evidenciju, odnosno pri samom izboru tih određenih ili škola ili fakulteta, čisto da se informišu o stanju na tržištu rada i stanju na evidenciji Biroa.“, navodi Hadžić- Mulić.

Veliki broj osoba koje imaju završenu gimnaziju ili ekonomsku školu u posljednje vrijeme traže i informacije kako i na koji način mogu upotpuniti svije znanje odnosno izvršiti prekvalifikaciju, kako bi što prije došli o zaposlenja.

„Dajemo te informacije kada su aktuelni javni pozivi ili kad postoji mogućnost za prekvalifikaciju ili dokvalifikaciju nećega boljeg što je povoljno osobama koje se nalze na evidenciji. Danas je najtraženije za medicinske sestre prekvalifikacija obzirom da imamo sad to dešavanje da svi idu za Njemačku.“, istakla je Hadžić – Mulić.

Dosadašnja praksa pokazala je da ishod uvijek bude pozitivan te da osobe uz pomoć Kluba za traženje posla uvijek prije dođu do zaposlenja.

tuzlalive.ba


Komentariši