14 August, 2018 12:47 PM
Home » Ekonomija » TK: Otvoren javni poziv za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju nezaposlenih

TK: Otvoren javni poziv za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju nezaposlenih

Ministarstvo razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona, nedavno je  objavilo javni poziv poslodavcima i nezaposlenim osobama za učešće u programu dokvalifikacije i prekvalifikacije, a koje su prijavljene u evidenciji za nezaposlene. Iz budžeta je za ovaj program predviđeno 100 hiljada KM a javni poziv će trajati trideset dana. U Ministarstvu razvoja očekuju da prve osobe budu zaposlene po ovom programu već za dva mjeseca

Ministarstvo razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona ove će godine sa 100 hiljada KM sufinansirati dokvalifikaciju i prekvalifikaciju osoba sa srednjom stručnom spremom, što bi trebalo povećati i njihovu tržišnu konkurentnost.

Postoji velika potreba za specifičnom radnom snagom i vještinama pa kroz ovaj program mi u suštini pravimo odgovor na potrebe tržišta i poslodavaca te im dajemo mogućnost da izvrše prekvalifikaciju i dokvalifikaciju osoba koje se trenutno nalaze na Birou za zapošljavanje, objasnio je ministar razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona, Nermin Hodžić.

Treba napomenuti da su u ovom programu poslodavci obavezni učestvovati sa 20 odsto svojih sredstava. Također,  određeno je da  maksimalan iznos po jednom korisniku bude 2500 KM. Poslodavac će biti dužan tu osobu zadržati u radnom odnosu najmanje šest mjeseci.

Mi smo na ovaj način obezbjedili da sufinansiranje koje Ministarstvo razvoja i poduzetnitšva provodi kroz ovaj program bude na način od 80 odsto. Dvadeset odsto ide do iznosa od 2500 KM a za iznose preko tog, iznos da bude 30 : 70 u korist poslodavca, kazao je ministar Hodžić.

Poziv će trajati mjesec dana a posebna komisija će pregledati sve prijave. U Ministarstvu razvoja i poduzetništva očekuju da se prva zapošljavanja po ovom programu ostvare nakon dva mjeseca od zatvaranja javnog poziva. Sufinansirat će se dokvalifikacije i prekvalifikacije za ukupno 100 osoba sa evidencije Službe za zapošljavanja TK.

rtvtk.ba


Komentariši