24 Mart, 2018 11:14 AM
Home » Ekonomija » Savjeti za poduzetnike: Kako sa malo kapitala pokrenuti biznis u Tuzli?

Savjeti za poduzetnike: Kako sa malo kapitala pokrenuti biznis u Tuzli?

U životnom vijeku svaki čovjek promijeni dva do tri, eventualno četiri posla. U današnjem vremenu kada je nezaposlenost iznimno velika, i kada se na evidencijama službi za zapošljavanje nalaze na desetine hiljada osoba bez posla, mnogi odlučuju započeti privatne biznise

Uz minimalno ulaganje i malo više truda pokretanje privatnog biznisa na području Grada Tuzla dostupno je svakome ko želi raditi. Da biste pokrenuli biznis i dobili Rješenje za obavljanje samostalne djelatnosti na području Grada Tuzla potrebno je prije svega da se dobro informišete o kompletnom procesu registracije biznisa.

Zasigurno da se mnogi građani užasavaju prikupljanja dokumentacije, stoga je prije nekoliko godina odlukom Gradskog, tada Općinskog vijeća Tuzla postupak registracije biznisa uveliko pojednostavljen. Dosadašnje aktivnosti i napori koje je realizovala Gradska uprava Tuzla i Služba za razvoj, poduzetništvo i društvene djelatnosti usmjerene su ka kreiranju što boljeg poslovnog okruženja, i otvaranju novih radnih mjesta. Da biste recimo, registrovali obrt, potrebno je prikupiti desetak dokumenata, a između ostalih i uvjerenje o državljanstvu, diplomu o završenom obrazovanju, ljekarsko uvjerenje koje izdaje nadležna zdravstvena institucija, kao i potvrdu o nezaposlenosti sa lokalnog biroa. Među potrebnim dokumentima je i uvjerenje da nije izrečena zabrana obavljanja djelatnosti koja se pribavlja od Općinskog suda.Osim neophodne dokumentacije utvrđene su i visine taksi koje fizičko lice treba uplatiti kako bi registrovao biznis. Visina takse ovisi od zone u kojoj se pokreće biznis ali i kvadrature poslovnog prostora.

„Registracija jednog samostalnog biznisa kreće se u rasponu od 70 do 200 KM za lica koja su već imala nešto registriano, pa smo Odlukom predvidjeli i popust za lica koja prvi put pokreću samostalni biznis, tako da se registracija kreće od 35 do 100 KM.“, kazala je Sabina Mešić, šefica Odjeljenja za upravno rješavanje i normativno-pravne poslove u Službi za poduzetništvo Grada Tuzla.

Sam postupak registracije sa urednom dokumentacijom traje do tri, maksimalno pet dana. Da se praksa registrovanja biznisa pokazala kao dobra potvrđuje i činjenica da je na području Grada Tuzla registrovano 3300 aktivnih samostalnih poduzetnika koji zapošljavaju jednu ili više osoba. Registracija biznisa može pomoći u pronalaženju zaposlenja osobama koje se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje TK. Naime, 19. februara objavljen je Javni poziv za zapošljavanje i samozašpošljavanje po Uredbi Vlade FBiH, prema kojem je moguće subvenciniranje prvog zaposlenja.

„Tim projektom planirano je da lica koja registruju samostalnu djelatnost, subvenciniraju im se obaveze, doprinosi u punom iznosu godinu dana. S tim što ostaje obaveza da taj obrt najduže poslije isteka te godine, godinu dana narednih bi trebali obavljati.“, dodala je Mešićka.

A kako bi cjelokupan proces registracije bio što jednostavniji i efikasniji u Centru za pružanje pomoći građanima predviđeno je i otvaranje info pulta gdje će gradski službenik biti zadužen za direktni kontakt sa građanima koji pokreću biznis, odnosno koji će biti savjetodavac sve do trenutka dobijanja ID broja.

rtvslon.ba


Check Also

FBiH: U posljednjih pet godina zabilježen rast malih i srednjih preduzeća

Vlada FBiH usvojila je informaciju o stanju razvijenosti MSP (mala i srednja preduzeća) sektora u ...

Komentariši