25 Septembar, 2018 1:49 PM
Home » Ekonomija » Savjeti eksperata: Radite li prekovremeno – nemojte “ni u ludilu”!

Savjeti eksperata: Radite li prekovremeno – nemojte “ni u ludilu”!

Prekovremeni rad u kancelariji povećava rizik za razvoj srčanih bolesti, pokazali su rezultati novog američkog istraživanja koje biste trebali poslušati…

Prekovremeni rad ima izuzetno loš utjecaj na zdravlje srca, pokazalo je novo istaživanje čije rezultate jednostavno ne biste trebali zanemariti.

Znanstvenici s teksaškog sveučilišta analizirali su zdravstvene kartone 1900 ljudi, od kojih je 43 posto imalo dijagnozu neke od kardiovaskularnih bolesti poput angine pectoris, suženja koronarnih arterija, visokog tlaka te srčanih i moždanih udara.

Istraživanje je pokazalo da rizik za razvoj srčanih bolesti raste s brojem prekovremenih sati.

Kod osoba koje rade 55 sati tjedno rizik za razvoj bolesti srca bio je za 16 posto veći nego kod onih koji prosječno tjedno rade 45 sati. Još veći rizik ili 35 posto, evidentiran je kod radnika koji u uredima provode više od 60 sati tjedno.

Rezultati se odnose samo na stalno zaposlene radnike koji su kroz istraživanje praćeni u desetogodišnjem razdoblju, navodi se u ožujskom izdanju časopisa “Journal of Occupational and Environmental Medicine”.

“Studija dokazuje povezanost srčanih bolesti i prekovremenog rada, što je dovoljno da se postave temelji za prevenciju njihova razvoja kroz promjene u radnom rasporedu. Takav bi potez kod milijuna ljudi rezultirao smanjenim rizikom od srčanih oboljenja”, rekla je autorica studije Sadie Conway.

metro-portal.hr


Komentariši