16 August, 2018 2:25 AM
Home » Ekonomija » RMU Banovići: U proljeće realizacija projekta izgradnje termoelektrane

RMU Banovići: U proljeće realizacija projekta izgradnje termoelektrane

Gradnja Termoelektrane u Banovićima počet će u proljeće naredne godine, potvrđeno je za RTV TK u Rudnicima mrkog uglja Banovići. Predviđa se da će 2021. godine i zvanično i biti puštena u rad. Najveći poslijeratni investicijski projekat u BiH na pragu je realizacije

Menadžment RMU Banovići u novembru prošle godine završio je dogovore sa izvođačem radova za TE Banovići. Banci koja bi trebala obezbijediti novac za gradnju, RMU zakonski nije mogao dati federalnu garanciju.

– Zakon je promijenjen nedavno, tako da smo mi nastavili pregovore sa bankom, koji su u završnoj fazi. Dobili smo i nacrt Ugovora. Ja se nadao da će to biti gotovo sredinom ove godine. Međutim, sa bankarima to ide malo teže – kaže Munever Čergić, direktor RMU Banovići.

Do kraja augusta bit će završeni administrativni poslovi oko gradnje termobloka u Banovićima. Zvaničan Ugovor bit će potpisan do novembra, najavljuje direktor Čergić.

– Nakon stupanja Ugovora na snagu, šest mjeseci će trajati projktovanje, dobijenje građevinske dozvole. Realno je očekivati da na proljeće naredne godine bude udaren kamen temeljac za gradnju TE Banovići – dodaje Čergić.

Radovi na gradnji trajat će 40 mjeseci, tako da će u probni rad TE biti puštena u prvoj polovini 2020. godine. Zvanično će struju TE Banovići proizvoditi 2021. godine. Ovaj projekat u potpunosti će promijeniti i život u ovoj općini. Rudnici će za potrebe proizvodnje uglja uposliti oko 300 osoba. U samoj TE će direktno i indiretno raditi još 600 ljudi. Budžet općine će godišnje biti bogatiji za oko tri miliona KM, što će značiti nove projekte i napredak ove lokalne zajednice.


Komentariši