24 Septembar, 2018 6:12 PM
Home » Ekonomija » Nove tehnologije nisu riješile probleme: Uber bilježi gubitak više od milijardu dolara

Nove tehnologije nisu riješile probleme: Uber bilježi gubitak više od milijardu dolara

Američka kompanija Uber koja je novom tehnologijom donijela velike promjene u industriji saobraćaja, zabilježila je u prvoj polovini godine 1,2 milijardi dolara gubitaka. Veći dio gubitka, oko 750 miliona dolara, Uber je imao u drugom kvartalu, prenio je The New York Times navode izvora koji je tražio da ne bude imenovan

Uber svojom aplikacijom za mobilne telefone omogućava klijentima da s “pametnih telefona” pošalju zahtjev za prevoz koji se prenosi vozačima Ubera koji koriste sopstvena vozila u skoro 500 gradova u više od 60 zemalja širom svijeta.

Podaci o gubicima ukazuju na poteškoće s kojima se suočava Uber dok pokušava da se proširi – s novim tržištima dolaze zapošljavanja vozača i reklamiranje, ali i problemi s vlastima i taksi kompanijama koje neprijateljski gledaju na poslovanje kompanije San Franciska.

Zbog gubitaka je Uber, čiju vrijednost investitori procenjuju na 62 milijarde dolara, primoran da svakih nekoliko mjeseci prikuplja sredstva, navodi The NY Times, dodajući da je u junu saudijski Javni investicioni fond uložio u Uber 3,5 milijardi dolara.

Veći dio Uberovih troškova u prvoj polovini godine je pripisan subvencijama koje Uber plaća za privlačenje vozača i klijenata, posebno u Kini, rekla su dva izvora za New York Times.

pogodak.ba/federalna.ba/beta.rs


Komentariši