24 Septembar, 2018 12:21 PM
Home » Ekonomija » FBiH: Uspon namjenske industrije pokazuje rezultate

FBiH: Uspon namjenske industrije pokazuje rezultate

Kompanija za proizvodnju municije “Igman” iz Konjica ostvarila je dobit od 10,7 miliona maraka u prvih šest mjeseci ove godine, što je za 2,3 miliona više nego u istom periodu lani. Džahid Muratbegović, direktor ove kompanije, koja je u većinskom vlasništvu Vlade Federacije BiH, kazao je da su na vrijeme ugovoreni poslovi donijeli očekivane rezultate

– Poslove smo ugovorili u posljednjem kvartalu 2015. Svi naši uposlenici, tehnolozi, inžinjeri i ostali radnici slušaju šta govorimo, poštuju ono što zacrtamo na mjesečnom planu i rezultati su dobri zaista. Stopostotna je prodaja bila onoga što smo proizveli, a imamo 1.090 radnika – rekao je Muratbegović.

Proizvodi iz „Igmana“ izvoze se u 54 zemlje, među kojima su Sjedinjene Američke Države, Njemačka, Francuska, Turska, Bugarska, Rumunija, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija.

Da je namjenska industrija u Federaciji BiH u usponu, pokazao je i jučerašnji izvještaj na sjednici Vlade FBiH. Namjenska industrija na kraju prošle godine, na dan 31. decembar, ostvarila je ukupan prihod od 191,8 miliona KM, što je za 34 posto više nego 2014., u čemu je prihod od izvoza iznosio oko 155 miliona KM i viši je za 43 posto.

PIŠTOLJSKA MUNICIJA IZ KONJICA NA TRŽIŠTU SAD-a, TURSKE, SAUDIJSKE ARABIJE (Foto)

Na osnovu pokazatelja koje su dostavila privredna društva, u namjenskoj industriji FBiH na dan 31. decembra 2015. bilo je uposleno oko 3.000 radnika, od čega u proizvodnji 2.806. Prošlogodišnji prihod ostvaren je sa sto posto u odnosu na plan i ujedno je najbolje iskazani rezultat u poslijeratnom periodu. Također, ostvareni rezultati nadmašuju ciljeve planirane Strategijom razvoja namjenske industrije i Akcionim planom u FBiH od 2012. do 2022.

Lani su privredna društva namjenske industrije u FBiH ostvarila dobit od 32,1 milion KM, što je 70 posto više nego godinu ranije. Ova industrija angažira i veći broj kooperanata u proizvodnji dijelova, sirovina, ambalaže i pružanja usluga, na čemu je, također, zaposlen znatan broj radnika.

Posebne rezultate iskazali su „Igman“ Konjic, „Unis Ginex“ Goražde, BNT-TMiH Novi Travnik, „Binas“ Bugojno i „Pretis“ Vogošća.

Vlada FBiH nakon rasprave zadužila je Nadzorni odbor i Upravu PS „Vitezit“ Vitez da, u što kraćem roku, organiziraju održavanje Skupštine Društva na kojoj će obavezno biti razmatran izvještaj o prošlogodišnjem poslovanju ovog preduzeća.

Brojke:

191,8 miliona KM prihod namjenske industrije na kraju 2015.

155 miliona KM prihod od izvoza

2.806 radnika uposleno direktno u proizvodnji

pogodak.ba/bh-index.com/avaz.ba | Foto: klix.ba


Komentariši