25 Septembar, 2018 1:48 PM
Home » Ekonomija » FBiH: Investiranjem u rudnike će biti uloženo 320 miliona KM

FBiH: Investiranjem u rudnike će biti uloženo 320 miliona KM

Vlada Federacije BiH in­vestirat će u naredne dvije godine ukupno 320 miliona maraka u pet rudnika koji posluju u sklopu koncerna “Elektroprivrede BiH” (EPBiH). Radi se o investicionom ciklusu od 2016. do 2018. go­dine, potvrdio  je  Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i indus­trije

Ovo su do sada najveća ulaganja Vlade u rudnike u Federaciji. Prethodna Vla­da investirala je u četiri go­dine gotovo 150 miliona KM.Novim ulaganjima po­boljšat će se uvjeti rada u ru­dnicima, ali i podići sigurnost na viši nivo.Za narednu sedmicu, po riječima Džindića, zakazan je i tematski sasta­nak sa svim predstavnicima rudnika, a prisustvovat će mu i premijer Federacije BiH Fadil Novalić, ali i čel­nici EPBiH.

Cilj investiranja je pobo­ljšati uvjete rada, ali i, zauz­vrat, omogućiti Federaciji određene benefite. Na sastanku će se detalj­no razraditi plan kako da sredstva bude utrošena i na koji način te šta se i koliko očekuje od kojeg.

– Sve mora biti transparentno. Vlada mora znati gdje ide novac i kako se on troši, a ne da bude kao ranijih godina, rudnici dobiju investiciju, a ona se potroši u druge svrhe. Od sada ćemo sve nadzirati i prionaći mehanizam kontroliranog utroška ovih sredstava –  istaknuo je Džindić.

Sinan Husić, predsjednik Sindikata rudara Federacije, rekao  je da je riječ o ozbiljnom projektu, od kojeg rudari očekuju i mnogo i koji uveliko podržavaju.

– Ovo je prilika koja se ne smije propustiti. Mi moramo uraditi sve ono što je do rudara i dati puni doprinos na terenu. Naravno, očekujemo da se podigne nivo sigurnosti na radu i da, zauzvrat, ostvarimo bolje poslovne rezultate. Ovaj novac ne smije se rasuti na pogrešan način – kaže Husić.

pogodak.ba/tip.ba/avaz.ba


Komentariši