14 August, 2018 7:29 PM
Home » Ekonomija » Ekonomski odnosi između Republike Turske i BiH i dalje u usponu

Ekonomski odnosi između Republike Turske i BiH i dalje u usponu

Pored direktnih investicija, Turska implementira razne projekte u cilju podrške investicijama koje će dati impuls proizvodnji, a samim tim i povećanju stope zaposlenosti u Bosni i Hercegovini

”U okviru toga Turska je posredstvom Ziraatbank BH i Bosna Bank International, za manje i srednje ekonomske investicije u Bosni i Hercegovini, osigurala niskokamatnu ”soft-loan” kreditnu liniju u iznosu od 100 miliona eura. Zahvaljujući investicijama prvenstveno u poljoprivredi i stočarstvu, zatim turizmu i industriji, koja su realizirana ovom kreditnom linijom, 6.500 raseljenih osoba je dobilo priliku da se vrati na svoja prijeratna ognjišta”, kaže se u saopćenju  Ambasade Republike Turske u BiH o pregledu ekonomske saradnje između Turske i BiH.

Opet u cilju jačanja ekonomije BiH, sredinom 2015. godine je poduzetnicima ponuđena još jedna kreditna linija u iznosu od 50 miliona eura za poticaj start-up poduzećima. I tom kreditnom linijom je malim i srednjim poduzećima, isto kao u prethodnom slučaju, pružena snažna finansijska podrška uz mogućnost oročenja kredita i do 10 godina.

Kako se navodi u saopćenju, prema preliminarnim podacima Centralne banke BiH za prvih devet mjeseci 2015. godine ukupni iznos investicija u okviru tokova direktnih stranih investicija (FDI) iznosio je 218.9 miliona KM (cca 111.9 miliona eura), dok je Turska sa udjelom od 22,3 posto, u ovom periodu u Bosni i Hercegovini  investirala 48.8 miliona KM (cca 24.9 miliona eura).

Prema preliminarnim rezultatima, Turska je u periodu I-IX 2015. godine pozicionirana kao najveći treći strani investitor u BiH.

”Zajedno s tim direktni finansijski doprinos privatnog sektora i turskih javnih ustanova i institucija naše zemlje bosanskohercegovačkoj ekonomiji od Dejtonskog mirovnog sporazuma do danas, prelazi brojku od milijardu eura. Navedenim investicijama i njihovim indirektnim efektom Turska je na taj način postala jedna od vodećih zemalja koje su najviše doprinijeli razvoju ekonomije BiH”, navode iz Ambasade Republike Turske u BiH.

Među značajnijim proizvodima koje Bosna i Hercegovina uvozi su goriva i ulja, mašine i električni aparati, lijekovi, hrana i piće, bazni metali, motorna vozila, plastika i kaučuk, tekstilni proizvodi, poljoprivredni proizvodi, stoka i proizvodi životinjskog porijekla. Turska je u 2015. godini ostvarila izvoz u BiH u vrijednosti od 292 miliona dolara (Turska zauzima osmo mjesto među zemljama iz kojih uvozi BiH).

S druge strane uvoz iz BiH u Tursku se u odnosu na prethodnu godinu povećao za 45,9 posto i dostigao iznos od 250 miliona dolara. U okviru trgovinske razmjene između dvije zemlje vanjskotrgovinski suficit se ostvaruje u korist Turske, iako se on vidno smanjuje obzirom da je počev od jula 2014.godine Turska odobrila BiH tarifni kontigent u iznosu od 15.000 tona rashlađenog i zamrznutog goveđeg mesa, čime je u 2015. godini vanjskotrgovinski suficit Turska pao na 42 miliona dolara.

”Sporazum o slobodnoj trgovini između naše zemlje i BiH, koji se primjenjuje od 2003.godine ulio je snažan impuls našim trgovinskim odnosima. Tako je bilateralna trgovinska razmjena, koja je 2003. godine bila na nivou od 71 milion dolara, u 2015. godini dostigla cifru od 542 miliona dolara”, ističe se u saopćenju.

pogodak.ba/rtvslon.ba/fena.ba


Komentariši