25 Septembar, 2018 1:51 PM
Home » Ekonomija » Idemo kod susjeda: Preko granice kod zubara i frizera, ali i po namirnice i gorivo

Idemo kod susjeda: Preko granice kod zubara i frizera, ali i po namirnice i gorivo

Benzin, odjeća, deterdženti, lijekovi, mlijeko, slatkiši, ulje…, samo su neki od artikala koje, zbog osjetno nižih cijena, građani Hrvatske kupuju u pograničnim dijelovima Bosne i Hercegovine. I to sve češće…

Preko granice i na frizuru

I udaljene bh. šoping destinacije su zbog jeftine robe postale predmet posjete hrvatskih građana.

Slavonci tako u šoping izlete idu na prostor RS-a, Brčkog, dijelove Federacije BiH. Stanovnici Neretvanske doline, Dalmacije i Dalmatinskog zaleđa potegnu automobilom, prema pisanju hrvatskih medija, i do udaljenijih gradova, poput Mostara.

Građani iz Karlovačke županije idu u kupovinu do Bihaća, Cazina, Velike Kladuše…

“Već duže vrijeme hrvatski građani iz pograničnih područja, ali i iz Karlovca, redovno navraćaju u Bihać i tu se opskrbljuju robom koja je još uvijek jeftinija nego u Hrvatskoj: alatke, benzin, prehrambeni proizvodi i odjeća.

Jeftinije su i uslužne djelatnosti, pa se ova nabava često kombinira s posjetom frizeru, zubaru ili automehaničaru. Koliki se promet na ovaj način ostvari, o tome još nema pouzdanih podataka, ali je trend primjetan, i to u toj mjeri da su u Obrtničkoj komori Unsko-sanske županije već razmišljali o tome koju bi marketinšku strategiju mogli primijeniti kad je riječ o ovim kupcima”.

Veliki broj Slavonaca preko granice prelazi i zbog kupnje namještaja, dječjih kolica, opreme za novorođenčad, odjeće, obuće, ali i razonode, zabave i provoda.

”Ljekarski pregled ondje stoji pet konvertibilnih maraka (20 kuna), a Vinkovci su udaljeni 70 kilometara, i na preglede se, za razliku od Brčkog, mora mjesecima čekati. Građani često odlaze oftalmologu, za 100 kuna odredi im dioptriju, a i naočale su preko granice jeftinije nego kod nas.”

Ljubazni i susretljivi trgovci

Brčanska je bolnica, objašnjavaju naši sugovornici, potpuno opremljena jer Disktrikt dobiva veliki novacod međunarodne zajednice, a liječnici i drugo osoblje vrlo su ljubazni i susretljivi”, prenio je “Glas Slavonije”, razmišljanja svojih sugrađana i njihovih razloga zbog kojih su im posjeti pograničnim gradovima u BiH primamljivi.

Uz nezaobilazne cigarete s bh. strane granice, kupci iz RH najviše kupuju deterdžente, kafu, ulje, brašno, šećer, sol, pa čak i lijekove koji se u hrvatskim apotekama ne mogu nabaviti bez recepta (ili ih uopće nema), ali i zbog toga što su dvostruko jeftinijih nego u Hrvatskoj.

Već godinama su, zbog kupnje jeftinih sirupa, masti i krema, apoteke u pograničnim dijelovima BiH česte odredišta kupaca iz Hrvatske koji tu, zbog oštrijeg inspekcijskog nadzora ljekarni i uvođenja ljekarskog recepta u susjednoj državi, kupuju puno jeftinije lijekove.

pogodak.ba/vecernji.ba/dw.com


Komentariši