16 August, 2018 2:23 AM
Home » Autobiz » Auto industrija: 100 godina jednog od najvećih svjetskih koncerna

Auto industrija: 100 godina jednog od najvećih svjetskih koncerna

BMW je danas jedan od najvećih svjetskih proizvođača automobila. Bavarska tvrtka je izvorno proizvodila motore za zrakoplove. BMW slavi 100. rođendan. Podsjećamo ukratko na najvažnije etape u povijesti koncerna

Simbolika

Bijelo-plavi logotip i danas podsjeća na početke BMW-a i proizvodnju zrakoplovnih motora. Prije 100 godina utemeljena je tvrtka Bayerische Flugzeugwerke. Kasnije je preimenovana u Bayerische Motorenwerke, a propeler je ostao simbol firme.

Motocikli

U jesen 1923. BMW je na Berlinskom autosalonu predstavio svoj prvi motocikl. Publika je bila oduševljena, BMW R32 se dobro prodavao, a zabilježio je i brojne sportske uspjehe. Do danas se BMW-ovi motocikli konstruiraju po starom dobrom konceptu boxer-motora s dva cilindra i kardanskim pogonom.

“Bubreg”

1928. se ponudila šansa za kupovinom tvornice vozila u Eisenachu. BMW je najprije preuzeo produkciju jednog malog engleskog automobila (koji se proizvodio po licenci), a od 1932. BMW tamo proizvodi i svoja vozila. Na primjer novorazvijeni model 303 s karakterističnim (od tada) „bubregom“ na pročelju.

Zrakoplovstvo

BMW je izvorno (u Prvom i Drugom svjetskom ratu) proizvodio motore za vojne avione. Tijekom Drugog svjetskog rata BMW je zapošljavao oko 25.000 prisilnih radnika i ljudi koji su bili zatočeni u nacističkim konc-logorima, kaže povjesničar BMW-a Manfred Grunnert. U međuvremenu se koncern suočio s vlastitom prošlošću i platio odštete.

“Barokni anđeo”

Nakon kraja rata 1945. BMW je izgubio tvornicu u Eisenachu, koji se nalazio u sovjetskoj okupacijskoj zoni. U Münchenu, gdje se do tada nikada nisu proizvodili automobili, BMW je najprije započeo s proizvodnjom motocikala, a 1952. na tržište plasira svoj ekskluzivni model iz gornje klase sa šest cilindara: 501. Zbog dizajna karoserije dobio je nadimak „barokni anđeo“ (Barockengel).

“Kuglica”

Produkcija limuzine je bila tako zahtjevna da je na svakom prodanom primjerku BMW bilježio gubitak od 4.000 njemačkih maraka. Financijsku krizu nije mogao ublažiti ni novi, najmanji model Isetta koji se proizvodio od 1955. po talijanskoj licenci (Iso Rivolta).

Spasitelj

1959. se BMW našao pred propašću, prijetilo je preuzimanje od strane Daimlera. Ali onda firmu preuzima i sanira industrijalac Herbert Quandt. S njim BMW-u počinju cvjetati ruže. Njegovi potomci, Stefan Quandt i njegova sestra Susanne Klatten (na fotografiji s majkom koja je preminula 2015.) danas posjeduju zajedno 47% dionica BMW-a, to je (po aktualnom tečaju) oko 30 milijardi eura.

Novi početak

1961. BMW je predstavio potpuno novorazvijeni model 1500, moderni automobil srednje klase. Nakon početnih poteškoća, uslijedili su 1600, 1800 i 2000 – i serija je postala veliki tržišni uspjeh. Definitivni uspon je BMW zabilježio s modelima takozvane „nula-dva“ serije: 1602, 1802, 2002, 2002ti/tii.

“Trica”

Najprodavaniji (do danas) model BMW-a je njegova „trica“, koja se počela proizvoditi 1975. Već 1981. BMW je proizveo milijun primjeraka. Trenutno je aktualna šesta generacija, a sedma će se na tržištu pojaviti 2018. Skoro svaki četvrti prodani automobil BMW-a je neki model „trice“.

Centrala

BMW je 1973. u Münchenu otvorio novu središnjicu. Građevina poznatija pod imenom “Vierzylinder” (četiri cilindra) je danas jedna od minhenskih znamenitosti. BMW je u međuvremenu postao globalni koncern, posjeduje tvornice u 14 zemalja svijeta i zapošljava preko 100.000 radnika.

Mini

Kako bi potakli ekspanziju, Bavarci su 1994. kupili britansku grupaciju Rover – i prodali je već 2000. Zbog gubitaka. Zadržali su samo marku Mini s kojom su 2001. započeli novu, nevjerojatno uspješnu priču. Od 2003. u BMW-ovom carstvu je i luksuzni Rolls-Royce.

Struja

Karoserije od karbona kod nekih modela, ili pogon na električnu energiju? BMW je predvodnik tehničkih inovacija, na primjer sa svojim modelom i3. U nekim europskim metropolama ograničava se ulazak automobila s benzinskim i dizel-motorima u centar grada, a dizelaši su na lošem glasu otkako je izbila afera s VW-om. Svaki treći BMW ima dizel-motor. E-modeli bi mogli pomoći u osvajanju novih tržišta.

dw.com


Komentariši