14 August, 2018 12:48 PM
Home » Astrofizika » Svemirska industrija: ”Rusija čvrsto drži vodeću poziciju u svijetu”

Svemirska industrija: ”Rusija čvrsto drži vodeću poziciju u svijetu”

Vladimir Putin je povodom obeležavanja Dana kosmonautike naveo da Rusija ima vodeću poziciju u svemirskoj industriji, na prvom je mjestu po broju lansiranja u svemir i radi na novim proizvodima visoke tehnologije u toj oblasti

– Rusija čvrsto drži vodeću poziciju u svijetu – rekao je Putin na svečanosti u utorak, prenosi ruska agencija TASS.

Osvrnuvši se na nov kosmodrom Vostočni koji se gradi na dalekom istoku Rusije, Putin je najavio da je prvo lansiranje s tog kosmodroma planirano za kraj aprila.

– U mnogo čemu, budućnost ne samo ruske, nego svjetske svemirske nauke povezana je sa Svemirskim centrom Vostočni, uzimajući u obzir da ovdje planiramo lansiranja u interesu naše ekonomije i da zajedno radimo s našim stranim partnerima u okviru međunarodne saradnje – izjavio je Putin.

On je podsjetio da je Rusija napravila prvi korak u istraživanju svemira, prije 55 godina prošlo je od leta Jurija Gagarina, prvog kosmonauta naše planete.

– Njegovo legendarno lansiranje postalo je jedno od najsvetlijih, najznamenitijih događaja 20. vijeka. Naša zemlja je napravila prvi korak u istraživanju svemira – dodao je Putin.

pogodak.ba/agencije


Komentariši