16 August, 2018 2:24 AM
Home » Astrofizika » Hladna i misteriozna: Planeta Sunčevog sistema o kojoj veoma malo znamo

Hladna i misteriozna: Planeta Sunčevog sistema o kojoj veoma malo znamo

Uran je 7. planeta od Sunca i treća najveća u Sunčevom sistemu. Iako o njegovim “komšijama” Jupiteru i Saturnu već znamo mnogo toga, zahvaljujući sondama koje smo poslali u njihovu orbitu, Uran je i dalje neistražen

Ova planeta je četiri puta veća od Zemlje i poput Saturna ima prstenove, ali ne toliko vidljive. Ima barem 27 prirodnih satelita, a posljednji put snimljen je (relativno) izbliza kada je Vojadžer II proletio pored njega 1986. godine.

Međutim, Uran je možda i jedna od najzanimljivijih planeta Sunčevog sistema, zato što je njegova osa rotacije toliko pomjerena, da planeta izgleda kao da je “prevrnuta” na ekvator.

Štaviše, njegova osa se nalazi pod uglom od 97,8 stepeni. (Ako se pitate zašto ne kažemo da je Uranova osa na 82,2 stepena, trebate znati da astronomi definišu uglove kao veće od 90 stepeni u zavisnosti od pravca rotacije).

uranus_and_miranda_by_voyager212

Šta se desilo s ovom planetom? 

Nedugo nakon formiranja Sunca i planeta, u našem komšiluku vladao je pravi haos. Mlade planete su se sudarale, gurale jedna drugu u nove orbite, neke su potpuno odbačene iz sistema, dok su neke vjerovatno udarile u Sunce i zauvijek nestale u njegovom plamenu.

Naš satelit Mjesec vjerovatno je nastao kada je neki objekat veličine Marsa udario u Zemlju.

Sunčev sistem kakav vidimo danas je sistem “pobjedničkih planeta”, a Uran je očigledno “za dlaku” dobio svoju bitku. Naime, nedugo nakon njegovog nastanka, nešto veliko je udarilo u njega, a to znamo zato što i njegovi sateliti imaju isti nagib ose, kao i planeta.

Kada je došlo do tog velikog sudara, planeta se “prevrnula”, a sateliti su se formirali sa osom pod istim nagibom.

To je u velikoj mjeri uticalo na Uran. Dok putuje oko Sunca u svojoj 84 godine dugoj orbiti, njen sjeverni pol je 42 godine okrenut prema Suncu, a narednih 42 od njega.

Dakle, kada biste stajali na sjevernom polu Urana (što je nemoguće pošto je riječ o gasovitoj planeti), Sunce bi vam sijalo 42 godine, a onda bi zašlo iza horizonta i ne biste ga ponovo vidjeli decenijama, dok se ponovo ne pojavi.

Uran je na neki način podsjetnik koliko je Zemlja imala sreće kada su se dijelili “kolačići sudbine” za Sunčev sistem.

pogodak.ba/6yka.com/b92.net


Komentariši